Auto

TOP 10 ţări cu cea mai ieftină benzină la pompă

TOP 10 ţări cu cea mai ieftină benzină la pompă

Autor: Oraan Marculescu

29.08.2011, 15:32 4294

Compania britanică de asigurări Staveley Head a realizat un top al ţărilor cu cele mai mici preţuri pentru benzină la pompă - un top foarte interesant, din care reiese foarte clar că ţările care produc petrol îşi permit să comercializeze, pe pieţele interne, benzină la preţuri incredibil de mici.

În acest TOP 10 sunt considerate preţurile medii pentru fiecare ţară, exprimate în pences (1 pence sterling = 0,01 euro, adică aproximativ 0,04 lei):
LOCUL 10: Algeria - 20 p/litru
Statul din nordul Africii se clasează pe poziţia a 13-a printre cei mai mari producători de petrol şi pe locul al 9-lea între exporatori, circa 60% din veniturile Algeriei provenind din producţia de petrol. Prin urmare, nu este de mirare că un litru de benzină costă, în medie, echivalentul a 0,95 lei.
LOCUL 9: Oman - 20 p/litru
Statul arab situat în sud-vestul Asiei îşi permite un preţ ala de mic, din moment ce produce 600.000 de barili pe zi.
LOCUL 8: Egipt - 19 p/litru
Pentru moment, preţul mediu la benzină în Egipt rămâne suficient de scăzut, dar, în urma schimbărilor politice şi sociale majore din ultimele luni, nu se ştie cât va mai dura această situaţie. Totuşi, nu e deloc rău faptul că un litru de benzină costă, în medie, circa 0,91 lei.
LOCUL 7: Qatar - 15 p/litru
Una dintre cele mai cunoscute ţări din Orientul Mijlociu, Qatar se poate lăuda cu cea mai mare producţie de petrol pe cap de locuitor, având al doilea cel mai mare produs intern brut pe plan mondial. În plus, s-a dovedit că această ţară are cele mai mari rezerve de petrol şi gaz natural din lume, aşa încât îşi permit să vândă benzina cu circa 0,71 lei pe litru.
LOCUL 6: Kuwait - 14 p/litru
Cunoscut din cauza Războiului din Deşert, Kuwait-ul este pe locul 5 în lume ca rezerve de petrol, iar guvernul îşi permite să subvenţioneze preţul benzinei, precum şi transportul public: în moneda noastră, un litru de benzină se traduce prin 0,67 lei/litru.
LOCUL 5: Bahrain - 13 p/litru
Deşi e o ţară foarte mică, situată în vestul Golfului Persic, Bahrain are vaste rezerve de petrol, care asigură 60% din produsul intern brut al ţării. Nu ne miră că litrul de benzină costă în medie cam 0,62 lei. Citiţi mai mult despre cele mai mici preţuri la benzină pe www.promotor.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO