Auto

Transportatorii intră în Războiul combustibililor. Guvernul, acuzat pentru creşterea preţului la carburanţi

Transportatorii intră în Războiul combustibililor. Guvernul, acuzat pentru creşterea preţului la carburanţi

Autor: Lidia Neagu

11.01.2011, 13:06 62

Transportatorii acuză Guvernul pentru creşterea preţurilorcarburanţilor, din cauza majorării accizelor şi a TVA, dar şideprecierii leului faţă de dolar şi euro, şi solicită returnareaaccizei aferente transporturilor comerciale şi transparenţă privindstructura preţurilor benzinei şi motorinei, informează Mediafax Business.

"Guvernul este de vină pentru că preţul carburanţilor este mare.Noi putem să mergem şi în alte ţări să alimentăm, şi astfel vompune presiune pe stat, pentru că îi vor scădea încasările", adeclarat marţi, într-o conferinţă de presă, Ion Lixandru,vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri dinRomânia (UNTRR).

Potrivit lui Lixandru, în 2009 s-au consumat şapte miliarde delitri de combustibil, pentru care statul a încasat din taxe patrumiliarde de euro.

"Nu ne-ar deranja preţul carburantului dacă am avea autostrăzişi condiţii de siguranţă, dar aşa devenim şi neconcurenţiali înraport cu alţi transportatori din Uniunea Europeană", a spusreprezentantul UNTRR.

În România, preţul de bază pentru motorină este de 0,64 de euro/litru, mai mare decât în Austria (0,585 euro/ litru) şi Germania(0,458 euro/ litru), conform patronatului.

UNTRR solicită stoparea creşterii necontrolate a preţului lamotorină, asigurarea funcţionării libere a pieţei şi transparenţeistructurii preţului şi returnarea accizei aferente transporturilorrutiere comerciale. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO