Auto

Ucraina restricţionează exporturile pe calea ferată la graniţele cu România şi Polonia

Ucraina restricţionează exporturile pe calea ferată la...

Autor: Mediafax

24.04.2022, 20:01 1953

Ucraina introduce restricţii la exporturile pe calea ferată de la graniţele cu România şi Polonia din cauza programului special de Paşte şi a traficului aglomerat.

Numărul mare de vagoane care s-au adunat la punctele de trecere a frontierei şi închiderile din timpul sărbătorilor de Paşte au determinat Ucraina să restricţioneze temporar livrările de mărfuri din Ucraina către Polonia şi România pe calea ferată, a declarat luni un reprezentant al căilor ferate ucrainene.

Ucraina, un important producător agricol, obişnuia să îşi exporte majoritatea mărfurilor prin porturile maritime, dar de la invazia Rusiei a fost nevoită să exporte cu trenul prin graniţa de vest.
Compania feroviară de stat Ukrzaliznytsia a impus restricţii între 16 şi 18 aprilie spre România prin punctele de trecere Dyakovo şi Vadul-Siret şi spre Polonia prin Yahodyn şi Izov, a declarat directorul adjunct Valerii Tkachov.

Restricţiile au fost puse în aplicare „din cauza acumulării unui număr mare de vagoane în direcţia trecerilor vestice şi a apelurilor partenerilor occidentali de a reduce livrarea de trenuri de marfă", a spus el, potrivit Reuters.

Ţările vecine „păreau să nu fie pregătite pentru o creştere bruscă a traficului pe teritoriul lor de mărfuri ucrainene" din cauza lipsei de locomotive, de vagoane, a capacităţii limitate de trafic şi a restricţiilor de greutate pentru vagoanele de marfă, a mai spus Tkachov.

El a precizat că 29.461 de vagoane se aflau în apropierea punctelor de trecere a frontierei la data de 14 aprilie, iar numărul acestora a crescut cu 28% în primele două săptămâni ale lunii aprilie.

„Nu s-a luat nicio decizie de a opri sau de a restricţiona traficul pe termen lung către ţările europene", a declarat el pentru Reuters, adăugând că restricţiile temporare sunt „o soluţie pur operaţională care va permite trecerile pentru descărcare şi va elimina blocajele de trafic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO