Auto

Uniunea Transportatorii Rutieri solicită de urgenţă Guvernului rambursarea supraaccizei la carburanţi pentru transportatori

Uniunea Transportatorii Rutieri solicită de urgenţă...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

29.10.2018, 17:08 76

UNTRR solicită Guvernului, într-un comunicat, măsuri urgente pentru ca schema de rambursare a supraacizei să devină operaţională, după ce preţul petrolului a urcat la peste 80 dolari/baril, fiind cu peste 50% mai mare decât la momentul în care a fost implementată supraacciza la carburanţi.

Ministerul Transporturilor şi Ministerul Finanţelor Publice au elaborat şi publicat Ordonanţa de Urgenţă nr. 25/2018 şi Hotărârea de Guvern 549 din 17 iulie 2018 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părţi din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor şi alocarea sumei de rambursat şi solicită măsuri urgente pentru ca schema de rambursare să devină operaţională.

Până în prezent, firmele de transport rutier au depus dosare pentru restituirea supraaccizei, acestea au fost analizate, însă nu au fost realizate plăţi către transportatorii rutieri.

Hotărârea 549 din 17 iulie 2018 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire a unei părţi din supraacciză a fost publicată în data de 26.07.2018 în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit legislaţiei, administratorul schemei trebuie să soluţioneze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. În cazul aprobării cererii se emite o decizie care se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care un exemplar rămâne la administratorul schemei, un exemplar se comunică solicitantului şi un exemplar se transmite ordonatorului principal de credite, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.

Administratorul schemei emite decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei în limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finanţelor Publice. Plata se efectuează în lei, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice a deciziei.

Aproape un sfert din exportul total de servicii al României din 2017, de peste 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier, fiind principala ramură contribuitoare la exportul de servicii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO