Auto

UPDATE: Americanii de la Ford mai aduc 200 mil. euro la Craiova pentru a produce din 2017 noul SUV Ecosport

UPDATE: Americanii de la Ford mai aduc 200 mil. euro la...

Autor: Bogdan Alecu

22.03.2016, 11:22 1488

Ford Motor Company a confirmat astăzi că urmează să investească până la 200 de milioane de euro pentru a produce SUV-ul de mici dimensiuni  EcoSport la fabrica sa din Craiova, începând cu toamna lui 2017.

Model EcoSport pe care Ford îl comercializează în prezent Europa, cu excepţia Rusiei, este construit la fabrica din Chennai, India. Fabrica Ford din Chennai va continua să construiască modelul Ecosport pentru piaţa locală indiană, dar şi pentru alte pieţe la nivel global.

“Vânzările de EcoSport au urcat anul acesta cu aproape 30% şi ţinând cont de previziunile legate de creşterea vânzărilor din segmentul SUV –urilor de mici dimensiuni, pentru noi este momentul oportun să mutăm producţia de EcoSport în Europa şi să beneficiem astfel de forţă de muncă excelentă şi de fabrica noastră de la Craiova,” a zis Jim Farley, Preşedinte şi CEO Ford Europa..

Vânzările de maşini noi din segmentul SUV au urcat anul trecut cu 23% raportat la întreaga industrie care a crescut cu 10%.  Segmentul SUV-urilor de mici dimnesiuni din care face parte şi modelul EcoSport a crescut cu 44% în 2015. Ford se aşteaptă ca segmentul SUV-urilor de mici dimensiuni să ajungă la aproape 1.5 milioane de vehicule pe an, până în 2017, ceea ce reprezintă o creştere de 35% faţă de 2015.

Anunţul de azi vine ca urmare a discuţiilor pe care Ford le-a avut cu Guvernul României pentru a dezvolta un cadru de lucru pozitiv şi care să ajute compania Ford în perioada de tranziţie de la actuala sa investiţie la această nouă oportunitate, pentru a putea menţine competitivitatea la nivel global a fabricii de producţie de la Craiova.

De la preluarea uzinei de la Craiova în 2008 şi până în prezent, Ford a investit în România peste 1 miliard de euro pentru a susţine operaţiunile sale de producţie. Ford produce în acest moment la Craiova monovolumul de mici dimensiuni B-MAX şi motorul Ford de 1.0 l EcoBoost- singurul motor din lume care a primit distincţia de “Motorul Internaţional al Anului” pentru trei ani consecutiv.

Totodată Ford a mai transmis astăzi că în continuare se caută oportunităţi de a construi noi produse la fabrica sa din Craiova pentru a folosi în întregime capacitatea de producţie şi tehnologia existentă.

“Fabrica de la Craiova are un viitor puternic dacă va continua să-şi îmbunătăţească competitivitatea şi flexibilitatea la nivel operaţional. Un pas pozitiv în această direcţie a reprezentat-o şi încheierea cu succes a noului contract de muncă valabil pentru următorii doi ani”, a precizat Farley.  “Trebuie să continuăm să lucrăm împreună cu Guvernul României şi cu autorităţile locale pentru a îmbunătăţi infrastructura şi sistemul logistic”.

Anunţul de azi vine ca urmare a angajamentului pe care Ford şi l-a asumat pentru a lansa noi 5 vehicule din gama SUV şi “Crossover” in Europa în următorii 3 ani, începând cu noul Ford Edge, ce urmează a fi lansat în al doilea trimestru al lui 2016. Pentru prima dată, Ford se aşteaptă să depăşească în 2016 pragul de 200,000 SUV-uri vândute în Europa – ceea ce reprezintă o creştere de 30% faţă de 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO