Auto

VIDEO ZF LIVE. Mihai Marcolt, E-Motion Electric: Peste 1.000 de români şi-au comandat o Tesla Model 3, iar alţi 23 au un automobil Tesla acasă

Autor: Bogdan Alecu, Alexandra Marcu

18.08.2016, 00:05 2013
Mihai Marcolt, fondatorul E-Motion Electric, companie care vinde staţii de încărcare pentru automobile electrice, dar şi fondator al clubului fanilor Tesla din România, spune că sunt deja peste o mie de clienţi care au achitat un avans de 1.000 de euro pentru a se înscrie pe lista de aşteptare pentru Tesla Model 3. Acesta va fi lansat, teoretic cel puţin, în 2018 şi va fi totodată cel mai accesibil automobil electric din gama constructorului american condus de celebrul Elon Musk.
 
„În România sunt 23 de posesori de Tesla Model S, pentru că acest model s-a comercializat încă de acum 3 ani. În ceea ce priveşte Tesla Model X (SUV-ul gamei – n.red.), un român şi-a comandat una şi urmează să ajungă în România în perioada următoare. O Tesla Model X costă între 90.000 şi 140.000 euro. Atunci când Tesla Model 3 va ajunge pe piaţă va schimba un pic regulile jocului. O mie de români şi-au comandat acest model“, a spus Mihai Marcolt. Tesla Model X costă aproximativ 35.000 de dolari în Statele Unite şi are o autonomie de circa 350 km, faţă de 500 km cât are Model S, însă este la jumătate de preţ.
 
Printre cei mai cunoscuţi proprietari de automobile Tesla Model S din România se nu­mără Radu Apostolescu, unul dintre fon­datorii eMag, care s-a retras din business şi care acum deţine Abis Studio, o companie spe­cializată în producţia publicitară şi de film, şi Dragan Caranovic, acţionarul lan­ţului de restaurante Taverna Sârbului. Acesta din urmă a instalat puncte de încăr­care în restaurantele sale din Bucureşti, Constanţa, Drobeta-Turnu Severin, Sinaia şi Ti­mişoara. Un punct de încărcare pentru ma­şini electrice este evaluat la aproape 15.000 de euro.
 
„Posesorii de Tesla sunt oameni care gândesc un pic altfel, din punct de vedere al exclusivităţii pe care ţi-o acordă această maşină şi din punct de vedere al declaraţiei pe care o fac pro-protecţiei mediului, şi costurilor. Cine îşi cumpără o Tesla are bani, dar sunt persoane chibzuite, dacă pot să facă economii, vor face acest lucru“, a spus Mihai Marcolt.
 
Tesla are în plan să instaleze în România trei staţii de încărcare rapidă, în Craiova, Bucureşti şi Galaţi, pentru a permite traverzarea ţării de la vest la est, staţiile fiind gata cel mai probabil anul viitor.
 
În primele şapte luni ale acestui an s-au vândut pe piaţa locală 402 de maşini hibride şi electrice, iar cel mai bine vândut automobil electric este BMW i3, din care se vor livra aproape 25 de maşini până la finalul anului, în contextul în care preţul său ajunge la aproximativ 31.000 de euro, dacă maşina e cumpărată prin programul Rabla Plus, prin care Ministerul Mediului subvenţionează maşina cu 4.500 de euro.
 
„În ceea ce priveşte achiziţionarea maşinilor electrice în România, anul 2015 a început în forţă şi credeam că în anul 2016 trendul va fi ascendent, dar nu a fost chiar aşa. Probabil aşteaptă noile modele sau noua legislaţie. Am purtat discuţii în trecut cu Tesla pentru a deschide un showrom în România, însă au un concept diferit faţă de alţi producători de automobile din lume. Toţi producătorii au ca şi importatori un SRL. Acesta este ales de către producător sub anumite condiţii. Tesla probabil îşi va deschide o subsidiară în România, dar nu va da spre terţi pentru vânzare. Ei nu mai trec prin intermediari, vor să meargă pe vânzarea online, vor să fie dealerul direct online, fără parcurgerea altor paşi. Acest lucru este posibil pentru cumpărătorii foarte educaţi care ştiu ce vor“, a subliniat Marcolt
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO