Auto

Volvo a prezentat noua generaţie a XC90, SUV-ul ce se vrea a fi cel mai sigur automobil din lume

Volvo a prezentat noua generaţie a XC90

Volvo a prezentat noua generaţie a XC90

Autor: Bogdan Alecu

27.08.2014, 12:21 2471

La 12 ani de când Volvo a prezentat primul său SUV, XC90, constructorul suedez a lansat cea de-a doua generaţie a unuia dintre cele mai bine vândute modele din portofoliul său, model care acum vine să relanseze marca pe segmentul premium şi să o readucă în competiţie directă cu Audi, BMW şi Mercedes-Benz. Realizat în urma unui proiect ce s-a derulat pe o perioadă de trei ani şi şi parte a unui program de investiţii de 11 miliarde de dolari, noul XC90 marchează începutul a unui nou capitol în istoria Volvo, prezentând direcţia viitoare în design, integrând propria gamă de tehnologii noi şi utilizând noua tehnologie SPA (Arhitectură Dimensionabilă de Produs) a Grupului.

Marcând cei 87 de ani de existenţă ai Volvo, noul XC90 este primul automobil al grupului ce va purta noua emblema a companiei, mai proeminentă şi având bine cunoscuta săgeată aliniată în mod elegant cu diagonala grilei. împreună cu luminile de întâlnire faţă în formă de „T” şi denumite artistic ”Ciocanul lui Thor”, emblema introduce o imagine nouă, distinctivă şi încrezătoare a generaţiei viitoare de maşini Volvo.

“Tehnologia SPA ne-a permis să creăm primul SUV fără compromisuri din lume,” spune Dr Peter Mertens, Vicepreşedinte Senior, Cercetare şi Dezvoltare în cadrul Grupului Volvo Car. “Simţi că deţii controlul, spaţiul interior este generos şi ai capacitatea flexibilă combinată cu agilitatea şi confortul fin al unei maşini mult mai joase şi mai mici. Valul de adrenalină este cheia în adevărata plăcere de a conduce, ori acesta este oferit de motorizări ce pun la dispoziţie o combinaţie neegalată de putere şi funcţionare curată. şi pentru că XC90 poartă sigla Volvo, dotările de siguranţă cele mai bune din lume sunt standard.”

Noul XC90 oferă o gamă de motorizări Drive-E de doi litri în patru cilindri, toate furnizând o combinaţie remarcabilă între performanţă şi eficienţă în utilizarea carburanţilor. XC90 Twin Engine este primul din gama sa, şi combină un motor pe benzină de doi litri în patru cilindri supercharged şi turbocharged cu un motor electric, oferind o combinaţie neegalată de putere şi funcţionare curată: circa 400 cai putere cu emisii de dioxid de carbon (CO2) de  doar 60 g/km (ciclul de condus NEDC).

Noul XC90 oferă cel mai mare şi mai sofisticat din punct de vedere tehnic pachet de dotări standard de siguranţă disponibil în industria auto. Acesta include două tehnologii în premieră mondială: un pachet de protecţie anti-părăsire accidentală a carosabilului şi funcţia de frânare automată în intersecţie.

Într-un scenariu de părăsire automată a carosabilului, noul Volvo XC90 detectează ce se întâmplă şi blochează centurile de siguranţă ale scaunelor din faţă pentru a menţine ocupanţii într-o poziţie sigură. Pentru a contribui la prevenirea leziunilor coloanei vertebrale, dispozitive de absorbţie a energiei plasate între scaun şi cadrul acestuia amortizează forţele verticale ce pot apărea la aterizarea maşinii pe o suprafaţă dură în afara drumului.

XC90 este prima maşină din lume dotată cu tehnologii de frânare automată dacă şoferul ia curba în faţa unui vehicul ce vine din sens opus. Acesta este un scenariu obişnuit în intersecţiile aglomerate ale oraşelor precum şi pe autostradă, unde limitele de viteză au valori mai mari.

City Safety devine denumirea umbrelă pentru toate funcţiile de frânare automată ale Grupului Volvo Car, acestea făcând parte din echiparea standard a noului XC90. în prezent, tehnologia detectează vehicule, biciclişti şi pietoni în faţa maşinii, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.

“Noile tehnologii ne vor ajuta să facem un pas mare înainte către viziunea noastră, conform căreia nimeni nu va mai fi ucis sau rănit grav într-un Volvo nou până în anul 2020,” afirmă Dr Mertens. “Punctul nostru de plecare în abordarea problemelor de siguranţă este acelaşi şi astăzi cum era atunci când a fost creată compania, acum aproape 90 de ani: situaţii din viaţa de zi cu zi. Studiem datele. Analizăm cifrele. Inovăm. Rezultatul este una dintre cele mai sigure maşini create vreodată.”

Pentru a-şi atinge Viziunea 2020, Volvo Cars se concentrează pe trei domenii: siguranţă, conectivitate şi autonomie în conducere.

“Cu XC90, facem primul pas spre maşinile ce se conduc singure. O funcţionalitate nouă care urmează automat vehiculul din faţă într-un trafic tip acordeon, va  oferi o experienţă auto radical simplificată şi semi-autonomă,” spune Lex Kerssemakers, Vicepreşedinte Senior, Strategie de Produs şi Managementul Liniei de Vehicule în cadrul Grupului Volvo Car.

Interiorul noului XC90 este cel mai luxos creat vreodată în uzinele Volvo. Caracteristica cea mai evidentă este o consolă de control cu ecran tactil, asemănătoare unei tablete, care formează inima unui sistem de control nou, in-car. Acest sistem este practic lipsit de butoane şi reprezintă pentru şoferi un mod complet nou de a controla vehiculul şi de a accesa o serie de produse şi servicii bazate pe Internet. De asemenea contribuie la crearea unui interior modern dar şi spaţios şi foarte putin aglomerat.

Interiorul noului XC90 combină materiale precum pielea moale şi lemnul cu detalii făcute de mână, inclusiv un schimbător de viteze din cristal de Orrefors, faimosul producător suedez de sticlă şi comenzi faţetate pentru funcţia start/stop şi controlul volumului. Măiestria artizanilor a fost pusă în valoare la maximum pe durata întregului proces de dezvoltare.

Un adevărat şapte locuri, noul XC90 este dotat cu scaune cu design nou şi inovativ care oferă mult mai mult loc atât pentru pasagerii din rândul doi cât şi pentru cei de pe rândul trei. Al treilea rând de scaune primeşte doi pasageri cu o înălţime de până la 1,70m în cele mai confortabile scaune din această categorie.

XC90 este dotat cu unul dintre cele mai bune sisteme audio disponibile pentru industria auto după ce experţii de sunet de la Volvo Cars şi-au unit forţele cu cei de la renumita companie britanică de echipament audio Bowers & Wilkins, aceeaşi companie care este furnizor şi pentru Range Rover şi Jaguar. Acest sistem ultraperformant intrat în dotarea XC90 cuprinde un amplificator clasa D de 1.400 Waţi şi 19 incinte acustice Bowers & Wilkins. De asemenea, include unul dintre primele subwoofere cu răcire pe aer destinate utilizării în industria auto. Fiind integrat în corpul maşinii, acesta transformă tot habitaclul într-un subwoofer uriaş. 

Noul XC90 este disponibil cu o gamă de accesorii ce permit posesorului să îşi personalizeze cu adevărat maşina. Pentru styling exterior sunt disponibile două teme majore:

Pachetul Urban Luxury combină un body kit asortat in culoarea masinii cu detalii de oţel inoxidabil polizat, precum cadre deco faţă, skid plates faţă şi spate şi praguri de oţel. Jantele polizate exclusiviste de 21 inci completează aparenţa elegantă.

Pachetul Rugged Luxury pune în valoare partea dură a SUV-ului XC90 cu accesorii de exterior negre cu finisaj tech matte, skid plates în oţel inoxidabil, praguri iluminate şi ţevi de eşapament integrate. Această versiune este suplimentată cu jante unice de 22 inci.

Preţurile noului XC90 vor fi comunicate cel mai probabil în toamna acestui an, după Salonul Auto de la Paris din octombrie, iar pe piaţa europeană lansarea comercială va avea loc în prima parte a anului viitor. Având în vedere strategia Volvo de a oferi modele cu preţuri mai mici decât cele ale concurenţei, este de aşteptat la XC90 să aibă un preţ de pornire de cel mult 55.000 de euro, dar cel mai probabil versiunea de top se va apropia de pragul de 100.000 de euro, rivalizând chiar şi cu Range Rover.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO