Auto

Xavier Martinet, director Dacia: Maşinile se vor scumpi foarte mult odată cu Euro 7. Dacia va deveni şi mai atractivă. Marca românească pregăteşte cel puţin patru noi modele după anul 2024, iar primul din noua serie va fi viitorul Duster III

Xavier Martinet, director marketing, vânzări & operaţiuni Dacia: În 2023 aceste scumpiri vor depinde de contextul macroeconomic.

Xavier Martinet, director marketing, vânzări & operaţiuni Dacia: În 2023 aceste scumpiri vor depinde de contextul macroeconomic.

Autor: Bogdan Alecu

22.01.2023, 16:45 40707

Dacia a atins în 2022 un nivel al vânzărilor de 573.800 unităţi, cu 6,8% mai mult faţă de nivelul înregistrat în 2021.

Obligativitatea normelor Euro 7, noile sisteme de creştere a siguranţei necesare pentru a obţine punctajul maxim de 5 stele la testele EuroNCAP, va duce la o creştere accelerată a preţurilor după 2025, însă Dacia va veni cu noi modele care să se apropie de valorile actuale, explică Xavier Martinet, director marke­ting, vânzări & operaţiuni  la Dacia.

„Miza este să creştem în Europa în clasa compactă. Dacă acum un SUV compact poate fi cumpărat cu 25-30.000 de euro, după Euro 7 va putea fi cumpărat cu 30.000 - 40.000 de euro şi de aceea avem aşteptări mari de la Bigster din 2025. Viitorul Duster va veni în 2024. Am mers spre clasa A cu Spring, iar mai departe vom veni cu două noi modele compacte, dar nu dăm mai multe detalii acum“, a spus Xavier Martinet în cadrul unei conferinţe internaţionale. Pentru 2023 Xavier Martinet se aşteaptă ca piaţa să cresacă în continuare, dar este dificil de realizat estimări. 

La nivel de grup complementaritatea va fi întărită. „Dacia nu putea ajunge aici dacă era o marcă «stand-alone.» Cu Dacia nu mizăm pe 5 stele la EuroNCAP, ci oferim siguranţă în caz de accident, nu sisteme pentru stele pe care oricum cei mai mulţi şoferi le dezactivează când se urcă la volan“, a explicat directorul.

Preţul mediu al unui automobil Dacia vândut în Europa a crescut în ultimul an cu 10%, la 14.000 de euro fără TVA. A crescut pentru că au intrat în gamă Spring sau Jogger, care au preţuri peste Sandero.

„În 2022 preţurile automobilelor au crescut. Au crescut şi la Dacia din cauza scumpirii materiilor prime, energiei sau transporturilor. În 2023 de asemenea aceste scumpiri vor depinde de contextul macro­economic, dar ne aşteptăm ca scumpirile să încetinească faţă de cele din 2022“, a spus Xavier Martinet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO