(auxiliar)

Ce oraşe primesc malluri noi în 2020?

ANALIZĂ

Ce oraşe primesc malluri noi în 2020?

Autor: Alina-Elena Vasiliu

29.09.2020, 10:45 849

Israelienii de la AFI Europe, sud-africanii de la NEPI-Rockcastle, Prime Kapital – deţinută de Martin Slabbert, şi Oasis Retail Development & Consulting – deţinută de Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner – sunt dezvoltatorii care vor pune pe harta de retail a României aproximativ 160.000 de metri pătraţi de centre comerciale până la sfârşitul acestui an. În analiză sunt incluse doar proiectele cu o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi.

„Până la finele anului nu este anunţat niciun centru comercial nou în Bucureşti, abia în 2021 ar urma să fie livrat un proiect nou, respectiv Colosseum Mall, cu o suprafaţă de 16.500 de metri pătraţi”, spune Alina Cojocaru, head of valuation advisory în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

Proiectul cel mai amplu a cărui livrare este aşteptată anul acesta este AFI Palace Braşov, mallul din cadrul complexului AFI Braşov pe care îl dezvoltă israelienii de la AFI Europe, ce care deţin şi mallul din Cotroceni, în Capitală. Acesta va fi al treilea centru comercial din portofoliul dezvoltatorului, care mai are un proiect de retail şi la Ploieşti.

Peste 30.000 de metri pătraţi au şi fiecare din proiectele Shopping City Târgu Mureş (dezvoltat de NEPI Rockcastle) şi Dâmboviţa Mall Târgovişte (dezvoltat de Prime Kapital). Tot Prime Kapital mai lucrează la un proiect şi în oraşul Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna, proiect ce poartă numele Sepsi Value Center.

În Sibiu şi în Timişoara, Oasis Retail Development & Consulting dezvoltă două proiecte cu suprafeţe de 15.000, respectiv 10.000 de metri pătraţi.

Ţinând cont de toate aceste inaugurări programate, stocul de retail modern din România, format din centre comerciale, parcuri de retail şi galerii comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de minimum 5.000 de metri pătraţi, ar urma să depăşească pragul de 4 milioane de metri pătraţi până la finalul anului, potrivit datelor consultanţilor imobiliari.

Cu un stoc de 1,25 de milioane de metri pătraţi, format din 32 de pro­iec­te cu o suprafaţă închiriabilă medie de 39.000 mp, Bu­cureştiul este cea mai mare piaţă, deservind o po­pulaţie de aproape 2,6 milioane de locuitori ai regiunii Bucureşti - Ilfov, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică cu privire la populaţia după domiciliu.

Prima jumătate a anului 2020 a fost cea mai dificilă din istoria de 20 de ani a pieţei locale de retail modern, în condiţiile în care autorităţile au decis la finalul lunii martie suspendarea activităţii pentru toate magazinele considerate neesenţiale care îşi desfăşoară activitatea în centre comerciale, ca măsură de prevenţie pentru stoparea extinderii pandemiei Covid-19. Începând cu 15 iunie, activitatea comercială a fost reluată treptat.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO