Business Internaţional

CEO-ul demisionar al Citigroup, Vikram Pandit, ar putea pierde bonusuri de 33 milioane dolari

Autor: Vlad Popescu

17.10.2012, 16:39 102

Potrivit unui program adoptat anul trecut de Citigroup în vederea răsplătirii performanţei, Pandit ar fi fost îndreptăţit, în anumite condiţii, la suma de 19 milioane de dolari printr-o clauză de participare la profit, un pachet de acţiuni cu o valoare de piaţă de 9 milioane de dolari şi opţiuni de cumpărare de acţiuni în valoare de 4,6 milioane de dolari la un preţ preferenţial, pentru un bonus total de 32,6 milioane de dolari.

Majoritatea precondiţiilor nu au fost îndeplinite, deoarece programul presupune ca Pandit să lucreze la Citigroup.

Fostul CEO a demisionat marţi, odată cu prezentarea rezultatelor financiare ale băncii pentru trimestrul al treilea.

"Având în vedere progresele realizate în ultimii câţiva ani, am ajuns la concluzia că este momentul potrivit ca altcineva să preia conducerea Citigroup", a afirmat Pandit într-un comunicat.

Surse apropiate situaţiei citate de presa străină susţin că acesta ar fi fost obligat să plece în urma unei dispute cu board-ul pe tema strategiei băncii.

O altă persoană avizată, citată de Bloomberg, susţine că Pandit a fost înlăturat din cauza performanţelor slabe, mai precis pentru că ar fi cauzat "probleme cu autorităţile de reglementare" şi ar fi contribuit la deteriorarea credibilităţii băncii în raport cu investitorii.

Analiştii consideră că Pandit ar putea primi o parte din bonusurile presupuse de programul de recompensare a performanţelor, însă sub forma unor compensaţii financiare acordate la ruperea contractului de muncă.

De obicei, directorii generali din SUA care demisionează renunţă la orice pachet de disponibilizare stabilit anterior şi negociază cu board-ul o înţelegere alternativă de compensare financiară, potrivit unui consultant din New York specializat în remunerarea şefilor de companii.

Pandit a renunţat teoretic, prin demisie, la sporurile de performanţă, însă boad-ul băncii i-ar putea acorda o parte din recompensă "ca gest de bună cuviinţă" sau pentru a-i grăbi plecarea, consideră consultantul.

Dacă board-ul Citigroup nu va modifica planul de compensaţii financiare acordat fostului CEO, Pandit va fi acumulat de la bancă un total de 261 milioane de dolari în cei 5 ani de mandat. Suma include atât remuneraţia personală, cât şi un câştig de 165 milioane de dolari obţinut la fuziunea fondului său de hedging, Old Lake Partners, cu Citigroup, care a avut loc în anul 2007.

În luna aprilie a acestui an, 55% dintre acţionarii băncii au respins pachetul de compensaţii financiare al lui Pandit pentru 2011, criticând "uşurinţa" cu care CEO-ul a fost recompensat.

Noul CEO al Citigroup, Michael Corbat, va câştiga un salariu de bază de 1,5 milioane de dolari, a anunţat marţi banca. Salariul de bază al predecesorului său a fost anul trecut de 1,67 milioane dolari. În 2009 şi 2010, Pandit a acceptat un salariu simbolic de 1 dolar pe an, pe fondul controverselor în jurul salariilor uriaşe ale bancherilor după o perioadă de criză financiară mondială în care numeroase instituţii financiare au fost salvate de la colaps din bani publici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO