Business Hi-Tech

Şeful Vodafone: Dacă în Spania putem împărţi reţeaua cu Orange, în România de ce să nu o împărţim cu Romtelecom? Patru reţele naţionale diferite de telefonie mobilă sunt bani irosiţi

Colao, Vodafone: Nu e sustenabil ca România să aibă 4 reţele naţionale mobile şi 3 fixe. Sunt bani irosiţi

Autor: Adrian Seceleanu

18.12.2012, 15:28 4060

În Europa există prea puţin capital pentru ca firmele să-şi permită să-l irosească investindu-l ineficient şi fără a avea în minte ce câştig obţin, astfel că operatorii ar trebui să colaboreze mai des la dezvoltarea reţelelor, inclusiv în România, afirmă CEO-ul Vodafone.

Contextul economic dificil şi puţinul capital disponibil din Europa ar tre­bui să determine companiile de tele­comunicaţii să colaboreze mai des la dezvoltarea reţelelor şi să folo­seas­că mai des în comun infra­struc­tu­ra pe care o deţin pentru a evita chel­tuieli inutile în elemen­te ce pot fi construite în comun, a de­clarat în­tr-un interviu pentru ZF Vittorio Colao, direc­to­rul executiv al grupului britanic de telefonie mobilă.

"O ţară ca România nu poate avea patru reţele naţionale diferite de telefonie mobilă şi trei reţele de comunicaţii fixe. Sunt bani irosiţi. Trebuie să ne concentrăm mai mult pe beneficiile pe care le obţinem din investiţiile noastre. România are avan­tajul ca pe piaţă să fie prezenţi jucători serioşi, care au planuri pe termen lung, cum este Vo­da­fone, dar şi Orange şi Deutsche Telekom. Acestea sunt com­pa­nii industriale care investesc pe termen lung. Aceste companii ar trebui să aibă în minte ce be­neficii obţin din investiţiile lor. Nu am o proble­mă cu ideea de a partaja infrastructura cu un com­pe­ti­tor dacă obţin condiţii reciproce într-o altă locaţie"

O modalitate de a reduce costurile pentru ope­ratorii telecom ar putea fi şi o partajare a reţelelor existente de către jucători precum Romtelecom.

"Romtelecom ar trebui să gândească la fel - au o infrastructură de pe urma căreia ar trebui să-şi majoreze veniturile. Ar trebui să o deschidă şi să obţină mai mulţi bani din acest lucru. Sunt un pic prea mulţi jucători pe piaţă pentru a avea cu adevărat un câştig corect. (…) Dacă deschizi re­ţea­ua (…) vei avea venituri mai mari decât dacă vei folosi singur reţeaua. Deci este vorba de o logică a câştigurilor de pe urma investiţiilor pe care Eu­ro­pa ar trebui să o adopte pentru că Europa nu îşi poate permite să irosească banii. Nu există sufici­ent capital pentru a investi în proiecte de acest tip. Deci deschiderea şi partajarea reţelelor fac sens. Desigur, între operatori industriali cu operaţiuni pe termen lung. Nu am o problemă să partajez reţeaua cu Orange în Spania sau cu Deutsche Telekom în Germania pentru că suntem operatori cu planuri pe termen lung. Apoi concu­răm puternic în magazine pentru clienţi - este OK. Dar câştigurile de pe urma investiţiilor în reţele sunt importante."

Vodafone este numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă şi avea aproape opt milioane de clienţi la jumătatea anului.

Cine este şeful grupului Vodafone

  • Vittorio Colao, 51 de ani, a fost numit CEO al Vodafone Group în iulie 2008. Născut în Italia, el a absolvit Universitatea Bocconi, iar apoi un MBA la Harvard Business School.
  • A lucrat o perioadă pentru biroul din Londra al băncii de investiţii Morgan Stanley pentru ca apoi să lucreze pentru biroul din Milano al companiei de consultanţă McKinsey & Co., unde a fost responsabil de domeniile media, telecomunicaţii, bunuri industriale şi recrutare.
  • În 1996 el s-a alăturat echipei Omnitel Pronto Italia, care ulterior a devenit Vodafone Italia.
  • Colao a fost numit CEO al Vodafone Italia în 1999.
  • Ulterior, el a fost numit director executiv pentru operaţiunile din Europa de Sud Est ale grupului în anul 2001 şi a devenit membru al boardului companiei un an mai târziu.
  • În anul 2003 el a fost promovat CEO pentru operaţiunile Vodafone din Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Africa.
  • În anul 2004 el a plecat de la Vodafone la RCS Media Group, cel mai mare grup media din Italia - care editează publicaţii precum Corriere de la Sera.
  • El a revenit în grupul Vodafone în anul 2006 ca director executiv pentru operaţiunile din Europa.

Articolul a ap`rut ini]ial \n edi]ia print a ZF [i pe platforma de [tiri ZF Corporate \n data de 4 noiembrie 2012

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO