• Leu / EUR4.7612
  • Leu / GBP5.3976
  • Leu / USD4.2560
(auxiliar)

Cristian Sima: Sunt în Islanda, am plecat de frică

Autor: Stefan Musgociu

13 oct 2012 1

"La sfârţitul lunii septembrie, în ultima vineri, am plecat în Elveţia, pentru că altfel ar fi trebuit să semnez că cedez toate activele. Am multe participaţiuni, case, apartamente... Eu o să vă spun toată povestea. De când am început să scriu, nu v-am spus nicio minciună. Totul se referă la bani şi la putere", a declarat Sima la Realitatea TV.

El a mai spus că nu poate spune cine i-a cerut să cedeze tot ce are pentru ca apoi "să o poată lua de la capăt". Întrebat dacă i s-a cerut într-un "mod gansteros", sau doar pentru acoperirea pierderilor, Sima a spus că este "ceva la limită".

Totodată, el a negat că ameninţările vin din "plan politic" sau de la concurenţii săi.

Întrebat dacă se simte ameninţat de unii clienţi, el a confirmat. El a mai spus că a avut clienţi "foate puternici şi foarte bogaţi" din România, iar faptul că el se află în Islanda îl face să se simtă mai protejat.

Totodată, Sima a arătat că nu are încredere să intre într-un program de protecţie a martorilor în România.

"Dacă eram în America aveam încredere. Într-o ţară ca Islanda este foarte greu sa faci nenorociri şi să nu fii găsit, şi riscul e mult mai mare decât în România.Aş fi putut să rămân în Elveţia sau să ma întorc în Elveţia, măcar acolo nu trebuia să plătesc o altă chirie. Aveam deja una plătită şi puteam să stau la mine. Dar acea adresă era cunoscută de toată lumea", a adăugat el.

Sima a menţionat că în Islanda stă într-o casă închiriată pentru două luni.

"Am plecat din cauza unei presiuni mari asupra mea. Pesiunea ajunsese la maximum. Am tranzacţionat prost şi am pierdut banii. Îmi este frică fizic. Îmi este frică pentru că atunci când pierzi banii clienţilor, ei se pot răzbuna. Am pierdut banii. Eu am făcut tranzacţiile riscante de capul meu. Am încercat să mă salvez din zi în zi", a mai spus Sima.

El a mai arătat că a primit "telefoane de ameninţare puternice de când a început referendumul" şi că "a înţeles de la început că trebuie" să vândă Hotnews, pentru că altfel nu mai putea face afaceri în România.

"Am avut ameninţări să vând (...) Hotnews, Sibex, şi pierderile făcute de mine sunt legate una de cealaltă", a mai spus Sima.

Fostul şef al bursei de la Sibiu a mai afirmat că a plecat pentru că nu mai avea timp să se ocupe atât de WBS Holding, "de făcut jocuri de culise la Sibex", "să negocieze cu SIF-urile" şi să recupereze banii pierduţi.

"O să mă întorc, nu ştiu când. Nu ştiu nici ce fac mâine", a spus el, cu voce tremurândă.

Referitor la mail-ul transmis unuia dintre directorii Sibex în care anunţa că i-au fost furate laptopul şi telefoanele, Sima a spus că era necesară o astfel de informare "pentru că nu trebuiau să vadă alţii de unde sun şi unde sunt".

"Banii clienţilor i-am pierdut în ultimele luni, când am fost acuzat cu tot felul de chestii (...) Eu puteam foarte frumos să cedez nervos că am pierdut banii clienţilor şi să-mi iau viaţa, şi spuneau cu toţii că a fost un escroc care a fugit cu banii", a mai afirmat Sima.

El a adăugat că vina îi aparţine, că are "răspunderea morală" şi că va încerca să despăgubească clienţii.

"Faptul că am riscat şi din banii unor clienţi care au spus să risc foarte puţin este greşeala mea. Voi răspunde pentru ea", a afirmat el.

Fostul şef al Sibex a afirmat că s-a întânit cu deputalul PSD Viorel Hrebenciuc de două ori şi spune că are SMS-uri drept dovezi.

Anterior, într-o scrisoare transmisă vineri de Sima, el spunea că ar fi ajuns la Hrebenciuc apelând iniţial la ajutorul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. Sima i-ar fi spus lui Hrebenciuc că are "nevoie să înceteze atacurile SIF-urilor la Sibex" şi că are probleme cu firma WBS Holding din cauza unor retrageri masive.

"A sunat la Gabriela Anghelache, care era cu Paul Miclăuş în birou la CNVM, şi la Dorina Mihăilescu care era la Frankfurt cu Mugur Isărescu, dar se întorcea a doua zi la şedinţă şi le-a cerut oficial să amâne AGA până când se va vedea ce se întâmplă acolo cu concertaţii, textual «îţi cer oficial să amânaţi AGA pentru că am senzaţia că acolo se întâmplă golănii». Şedinţa CNVM de a doua zi a început la AGA la 11 a.m. şi s-a terminat la 3 a.m., când am primit faxul că se amână AGA", se arăta în scrisoare.

Sima anunţa în scrisoare că mai are 2.500 de franci şi trei cărţi de credit blocate, iar avionul care traversează Atlanticul îi creează o ciudată senzaţie de pace. Ulterior, el a mai transmis o altă scrisoare în care dădea unele informaţii despre unii clienţi de-ai săi, iar în a treia susţinea că nu a fugit şi nu se ascunde, iar că dacă toţi clienţii de la WBS Holding şi-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro şi circa două milioane dolari.

Ulterior publicării scrisorilor de la Sima, comisarul CNVM Dorina Mihăilescu susţine că nu a discutat cu Hrebenciuc despre amânarea şedinţei AGA la Sibex, în care urma să se voteze revocarea administratorilor, ci a avut cu acesta discuţii în alte circumstanţe, pe teme legate de completarea legislaţiei privind inclusiv acţiunile concertate.

Totodată, Hrebenciuc a declarat pentru Gândul că nu înţelege de ce numele său apare în scrisorile trimise de Cristian Sima, susţinând că acesta "fabulează".

Sima nu mai pututse fi contactat de la 1 octombrie, iar în piaţa de capital au circulat suspiciuni că el ar fi fugit cu banii clienţilor unei firme de-a lui prin care tranzacţiona pe pieţele externe, WBS Holding, sau că a pierdut banii acestora.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7612
Diferență: 0,0231
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2560
Diferență: -0,4561
Ieri: 4.2755
Azi: 5.3976
Diferență: -0,1073
Ieri: 5.4034
Azi: 4.2429
Diferență: 0,1558
Ieri: 4.2363