(auxiliar)

Crosspoint: Investiţiile imobiliare au depăşit 730 mil. euro în primele nouă luni, plus 31%, din care proiectele de birouri au reprezentat 93%

Crosspoint: Investiţiile imobiliare au depăşit 730...

Autor: Cristina Bellu

20.10.2020, 13:28 117

Piaţa de investiţii imobiliare din România a depăşit valoarea de  738 mil. euro după primele nouă luni ale anului, plus 31% peste nivelul atins în perioada similară a anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 93% din volumul total al investiţiilor, potrivit unui raport de piaţă realizat de Crosspoint Real Estate.

“În pofida situaţiei unice în care ne aflăm şi a impactului puternic asupra economiei, piaţa românească de investiţii a performat mai bine în primele trei trimestre ale acestui an, decât în întregul an 2019. Deşi, acest lucru se datorează, în principal, amânării celei mai mari tranzacţii anunţată pe piaţă, achiziţia portofoliului de birouri al NEPI de către Afi Europe, în valoare de 307 milioane euro, iniţiată în 2019, piaţa pare să nu fie, încă, afectată de criza sanitară”, spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară.

Datele raportului arată că randamentele investiţionale şi-au păstrat valorile ridicate din perioada anterioară crizei, respectiv 7% pentru birouri, 6.75% pentru retail şi 8% pentru industrial şi, cel mai probabil, nu vor suferi modificări pe termen scurt şi mediu. 

“Deşi clădirile de birouri rămân opţiunea preferată a investitorilor, sectorul trece prin schimbări importante. Există un nivel ridicat de incertitudine cu privire la revenirea acestui segment la nivelul pre-pandemie, având în vedere intenţia cât mai multor companii de a alege varianta muncii de acasă pe o perioadă nedeterminată”, apreciază analiştii  Crosspoint.

Ei consideră că segmentul de retail, puternic afectat de criza generată de pandemia de COVID-19, şi-a început revenirea mult mai rapid decât s-a aşteptat, iar această capacitate de revenire ar putea să atragă viitori investitori. De asemenea, criza actuală ar putea marca un punct de cotitură pentru produsele rezidenţiale, o clasă de active ce nu a fost, încă, luată în considerare de investitori în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO