(auxiliar)

Doar un antreprenor român a intrat în topul „miliardarilor”

Anuar Agricultura şi Industria Alimentară 2022

Doar un antreprenor român a intrat în topul...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.11.2022, 09:30 11923

Au vârste de peste 50 de ani, au lucrat sau au studiat în domeniul în care activează înainte de a intra în antreprenoriat, iar mulţi se pregătesc să predea businessul moştenitorilor–aşa arată portretul celor mai importanţi antreprenori din producţia alimentară, unul dintre puţinele domenii în care antreprenorii români mai sunt majoritari ca număr de firme deţinute.

Primele 20 de afaceri antreprenoriale din sectorul producţiei alimentare au avut în 2021 o cifră de afaceri cumulată de 7,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape un sfert din cifra de afaceri a tuturor celor peste 12.600 de firme care activează în acest sector, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Confidas.ro. Cea mai mare companie din sector este Prutul Galaţi, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste un miliard de lei. Astfel, Marian Andreev a dus producătorul de uleiuri pe prima poziţie în topul celor mai mari afaceri româneşti din sectorul alimentar şi este primul antreprenor care atinge cifra de un miliard de lei afaceri. În 2011, Prutul avea afaceri de două ori mai mici, iar dezvoltarea companiei a făcut ca în jurul ei să se învârtă posibili cumpărători. Conform datelor ZF, anul trecut Marian Andreev tatona vânzarea companiei. „Compania Prutul nu este de vânzare“, au spus reprezentanţii companiei la solicitarea ZF.

Pentru Prutul Galaţi, aceasta nu este prima tentativă de vânzare. Ba chiar în 2013 traderul elveţian de materii prime Glencore a primit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru preluarea companiei, dar tranzacţia a picat în ultima clipă, pentru că cele două părţi nu au ajuns la un acord. Prutul este o companie cu un model de business integrat, ocupându-se de procesarea, îmbutelierea şi comercializarea uleiului vegetal, de distribuţia de inputuri pentru agricultură, achiziţia şi comercializarea de cereale şi plante oleaginoase şi servicii de depozitare a cerealelor, conform datelor de pe site-ul producătorului. Marian Andreev este un om de afaceri discret, fără apariţii în presă. De altfel, nu există nicio fotografie în spaţiul public cu antreprenorul din Galaţi. Prutul concurează pe piaţa uleiului vegetal cu giganţi precum Bunge (Unisol) şi Expur (Untdelemn de la Bunica).

Pe locul secund în topul celor mai mari companii antreprenoriale locale se află Transavia, companie dezvoltată de Ioan Popa, 65 de ani. Antreprenorul a lucrat timp de şapte ani în industria cărnii de pasăre înainte de a porni propriul business Transavia, care astăzi are 28 de ferme de creştere a păsărilor, localizate în opt judeţe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Braşov, Timiş, Mureş, Harghita şi Caraş-Severin, având o suprafaţă de teren agricol cumulată de 10.000 de hectare, potrivit informaţiilor furnizate anterior de companie.

De asemenea, Transavia are patru ferme de producţie de cereale, o fabrică de nutreţuri combinate cu o capacitate de producţie a furajelor de 250.000 tone/an, trei abatoare şi o fabrică de procesare a cărnii.

El lucrează în domeniul zootehnic de peste 35 de ani, a visat la un moment dat să devină inginer, pompier sau medic, iar în liceu îşi dorea să urmeze Dreptul, dar a ales în cele din urmă Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cu specializare în tehnologia de creştere a păsărilor.

În 1991, a pus bazele Transavia, imediat după Revoluţie, cumpărând o fermă de tip CAP (Cooperativă Agricolă de Producţie - n.red.) la periferia municipiului Alba Iulia, cu aproape un milion de lei, sumă obţinută dintr-un împrumut bancar.

„În ultimii zece ani, ne-am finanţat doar din surse proprii. Tot profitul pe care l-am realizat l-am reinvestit. Societatea noastră nu are niciun credit, ne finanţăm doar din resurse proprii şi ne dezvoltăm în mod echilibrat, atât cât ne permite plapuma. Echilibrul, mai ales în perioadele de criză, dar şi în general, este cel mai important. Când există echilibru, e mai uşor să întâmpini neprevăzutul“, spunea recent Ioan Popa. La nivel de grup (inclusiv Avicola Braşov), Transavia a avut anul trecut  o cifră de afaceri de 953 de milioane de lei, conform datelor furnizate de companie. Astfel, Transavia va fi următorul „miliardar” din sectorul alimentar.

A treia companie antreprenorială ca nivel al cifrei de afaceri este Unicarm, controlată de familia Lucuţ. Vasile Lucuţ a început să producă mezeluri în 1997 cu 25 de angajaţi şi a dus businessul Unicarm la peste 715 milioane de lei afaceri şi mai bine de 3.000 de angajaţi. De altfel, Unicarm este şi cel mai mare angajator din industria alimentară. Compania activează atât în domeniul procesării cărnii, cât şi în panificaţie, industria îngheţatei şi lactatelor. Unicarm are şase fabrici.

Un alt antreprenor important este Radu Timiş, care împreună cu familia sa controlează grupul Cris-Tim, activ în domeniul mezelurilor, al lactatelor, al vinurilor şi al turismului. De altfel, în sectorul cărnii activează 12 din cele 20 de companii antreprenoriale prezentate.

Una dintre cele mai tinere companii din top 20 este Tinervis Group, care operează lanţul de simigerii Luca, lanţ care are în jur de 100 de locaţii. Compania Tinervis Group este controlată în mod egal de Adragăi George (36 de ani) şi Postole Cosmin Mircea (37 de ani). Ei au lansat businessul în 2010, la scurtă vreme după venirea crizei financiare, care i-a determinat pe mulţi români să-şi raţionalizeze bugetele. Ei sunt exemple de antreprenori mai tineri care au intrat în sectorul alimentar în ultimul deceniu şi care au reuşit să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO