Business Internaţional

Germania a obţinut excedent bugetar în primul semestru, pentru prima oară după 2008

Germania a obţinut excedent bugetar în primul semestru, pentru prima oară după 2008

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

23.08.2012, 16:16 248

Biroul federal de statistică a precizat că datele nu includ corecţiile legate de anumite venituri şi cheltuieli, necesare pentru a ţine cont de criteriile de la Maastricht şi care vor fi aplicate numai datelor anuale.

Excedentul din primul semestru nu înseamnă în mod obligatoriu că pe ansamblul anului datele privind finanţele publice vor fi pozitive.

Potrivit estimărilor din iulie ale guvernului german, deficitul public va fi pe ansamblul anului de circa 0,5% din PIB, dar Alexander Koch, analist la UniCredit, consideră că previziunea este prudentă, fiind posibil un uşor surplus bugetar.

Execedentul bugetar din primul semestru a fost posibil datorită unui excedent mare, de 11,3 miliarde de euro, al sistemului de protecţie socială care, datorită situaţiei bune de pe piaţa muncii şi a creşterii veniturilor fiscale, a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro înregistrat de guvernul federal, landuri şi autorităţi locale.

Biroul de statistică a confirmat totodată încetinirea creşterii economice în trimestrul al doilea la 0,3% faţă de primele trei luni, când avansul a fost de 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO