(auxiliar)

Ce se întâmplă la City Insurance? Amenzi fără precedent, de peste 2,9 mil. lei, aplicate de ASF celui mai mare asigurător de pe piaţă, suspendarea managementului şi amendarea fiecărui membru cu 1 milion de lei. ASF a mai decis şi suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul principal al City Insurance, Vivendi Internaţional

Până acum, City Insurance era singura companie care nu era afiliată unui grup internaţional, fiind suţinută de grupul Vivendi International, companie în spatele căreia ar fi omul de afaceri Dan Odobescu (foto dreapta), cumnatul lui Adrian Năstase. În aprilie 2021, grupul Vivendi Internaţional a decis să vândă compania City Insurance România către investitorul olandez I3CP.

Până acum, City Insurance era singura companie care nu era afiliată unui grup internaţional, fiind suţinută de grupul Vivendi International, companie în spatele căreia ar fi omul de afaceri Dan Odobescu (foto dreapta), cumnatul lui Adrian Năstase. În aprilie 2021, grupul Vivendi Internaţional a decis să vândă compania City Insurance România către investitorul olandez I3CP.

Autor: Mircea Nica

07.06.2021, 00:07 1426

♦ Fondul de Garantare a Asiguraţilor a fost desemnat să înlocuiască temporar conducerea asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii acesteia ♦ Valoarea cumulată a amenzilor date asigurătorului din septembrie 2019 până în prezent depăşeşte 15,33 mil. lei.

City Insurance, liderul pie­ţei asigurărilor, cu sub­­scrieri de peste 2 mi­liarde de lei în 2020, a fost sancţionată de că­tre Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) cu o amendă de peste 2,9 mil. lei, în timp ce întregul ma­nagement este suspendat şi sanc­ţionat cu amenzi de 1 mil. lei pentru fie­care membru, atât al directo­ra­tului, cât şi al consiliului de suprave­ghe­re, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ASF.

„ASF a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insu­rance, clasificată în categoria 4 - su­pra­­veghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acţiuni de con­trol la sediul asigurătorului (on-site), cât şi controale permanente (off-site), ac­ţiuni în urma cărora au fost apli­ca­te, atât societăţii, cât şi condu­cerii aces­teia, mai multe sancţiuni con­tra­venţionale constând în amenzi, fiind de asemenea impuse măsuri cu sco­pul re­medierii deficienţelor con­sta­tate“, au transmis reprezentanţii ASF.

Astfel, compania a primit o amen­dă de 2,93 mil. lei şi are obligaţia de a transmite către ASF spre apro­bare un plan de finanţare şi redresare pentru restabilirea nivelului fondu­rilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital.

În acelaşi timp, Renato Szilagyi, preşedinte al directoratului, Buzerea Barbu Mircea, vicepreşedinte al di­rec­toratului, Spyridon Stavros, mem­bru al directoratului, Browne Wood­thorpe Robert, preşedinte al consi­liului de supraveghere, Rossler Max Walter, vicepreşedinte al consiliului de supraveghere, dar şi cei trei mem­bri ai consiliului de supraveghere, Pascale Cristian, Arampova Aelita şi Papanikolaou Epameinondas, au fost amendaţi cu 1 mil. lei fiecare şi sus­pen­darea permanentă din funcţii.

ASF a mai decis şi suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul principal al City Insurance, Vivendi Internaţio­nal. Fondul de Garantare a Asigura­ţilor a fost desemnat să înlocuiască tem­porar conducerea asigurătorului, cu o du­ra­tă a mandatului de 4 luni, cu posibi­litatea prelungirii acesteia. Valoarea cumu­lată a amenzilor date asigu­ră­torului din septembrie 2019 până în prezent depăşeşte 15,33 mi­l. lei.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii ASF au spus că situaţia mai detaliată va fi disponibilă în Monitorul Oficial, nedorind să ofere detalii suplimen­tare în acest moment.

City Insurance este liderul pieţei asigurărilor, cu un volum al primelor bru­te subscrise de 2,3 mld. lei la finalul anului 2020, în creştere cu 20,1% comparativ cu anul 2019.  Prin­ci­pa­la zonă de activitate a companiei re­prezintă asigurările generale, res­pec­tiv cele auto, compania condu­când şi topul asigurărilor generale cu acelaşi volum al subscrierilor, în timp ce pe zona asigurărilor RCA primele subscrise ajung la 1,72 mld. lei la fina­lul anului trecut.

În ultimii 11 ani, City Insurance şi-a majorat cota de piaţă de 64 de ori, pornind de la o cotă de piaţă de 0,39% în anul 2009. Linia de business care i-a oferit saltul spectaculos a fost RCA-ul, mai ales după falimentul companiilor Astra şi Carpatica.

Mai exact, începând cu anul 2013, după falimentul celor două companii de asigurări, care erau cei mai im­portanţi jucători pe zona asigurărilor RCA, City Insurance a început să câştige teren substanţial. Până în anul 2011, liderul pieţei nu avea o prezenţă susţinută în piaţă. Astfel, într-o perioadă de şase ani, City Insurance a preluat conducerea pe piaţa RCA şi odată cu această linie de business a devenit şi liderul segmentului asigu­rărilor generale, datorită dependenţei pieţei de asigurările auto, dar a devenit şi liderul întregii pieţe a asigurărilor.

Ulterior, City Insurance a rămas compania de asigurări cu cel mai mare volum de prime brute subscrise din piaţă până în prezent.

Până acum, City Insurance era singura companie care nu era afiliată unui grup internaţional, fiind suţinută de grupul Vivendi International, companie în spatele căreia ar fi omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase.

Din punctul de vedere al profitabilităţii, societatea a înregistrat în 2020 o pierdere de 23,7 mil. lei, comparativ cu profitul net obţinut în anul 2019 de peste 40 mil. lei, potrivit raportului anual publicat de companie.

În luna aprilie 2021, grupul Vivendi Internaţional a decis să vândă compania City Insurance România către investitorul olandez I3CP, care are activitate în asigurări, reasigurări, asset management şi fintec-uri. I3CP gestionează peste 15 mld. euro şi are birouri în Amsterdam şi Atena.

După ce City Insurance a pierdut în instanţă, decizia iniţială a ASF prin care City trebuia să îşi majoreze capitalul cu 16,5 mil. euro a rămas în picioare. În ultimii ani, liderul pieţei a fost în atenţia ASF din cauza despăgubirilor privind politeţele RCA. În acelaşi timp, şi service-urile auto au sugerat anumite probleme privind capacitatea de plată a companiei.

Prima sesizare făcută privind solvbilitatea City Insurance a fost în anul 2019, când un grup de service-uri susţineau că societatea are datorii de 3 mld. lei la plata despăgubirilor, ridicând problema solvabilităţii către ASF.

Autoritatea de Supraveghere, la acea vreme, a reacţionat împotriva acuzaţiilor aduse societăţii, spunând că societatea îndeplineşte cerinţele de solvabilitate.

Ulterior, din luna septembrie 2019, până în anul 2020, compania a fost sancţionată de către ASF cu amenzi cumulate de 4,4 mil. lei, din care 3,8, mil. lei a fost amenda cumulată pentru membrii Directoratului şi Consiliului de Supraveghere al City Insurance.

Astfel, adăugând noile sancţiuni impuse de ASF, City Insurance ajunge la o valoare cumulată a amenzilor impuse de ASF de peste 15,33 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO