(auxiliar)

Primul semestru a trecut fără niciun credit sindicalizat de anvergură

Primul semestru a trecut fără niciun credit...

Autor: Razvan Voican

16.07.2014, 20:02 75
Piaţa de corporate banking lasă în urmă încă un semestru mort, în care niciun client mare nu a mobilizat vreo finanţare de anvergură pentru un nou proiect de investiţii, speranţele îndreptându-se şi în 2014 către a doua jumătate a anului.
 
Potrivit informaţiilor disponibile, primul semestru nu a adus nicio sindicalizare de referinţă şi cu atât mai puţin vreo emisiune de obligaţiuni a unei entităţi nebancare. Un semnal cât se poate de prost în privinţa încrederii companiilor mari în viitor şi cu atât mai prost pentru bancherii care nu mai ştiu unde să caute clienţi finanţabili şi care să şi vrea să fie finanţaţi. Pentru că un sondaj recent realizat de BNR pe tema accesului la finanţare al companiilor nefinanciare arată încă o dată că majoritatea managerilor chestionaţi continuă să fie preocupaţi de reducerea gradului de îndatorare şi nu sunt interesaţi să ia credit indiferent cât de mică ar fi dobânda. Problema este că proporţia celor care resping ideea de finanţare de la bancă a crescut faţă de sondajul din septembrie 2013.
 
Apare astfel o mare dilemă vizavi de soluţiile de resuscitare a creditului după un an în care dobânzile au scăzut vizibil, iar semnele de consolidare a creşterii economice s-au îmbunătăţit.
 
Sondajul BNR aduce încă un element de îngrijorare pentru bancherii de corporate: cea mai mare parte dintre firmele care ar lua totuşi un credit ar fi tentate doar de un cost foarte scăzut, între 0,1% şi 3%, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO