(auxiliar)

Prin BCR Pensii, 700.000 de români au luat expunere la plasamentele pe care fondul CEECAT Capital le va face în regiune, aceasta fiind prima investiţie a unui fond de pensii Pilon II în private equity

Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii: Pe lângă această investiţie suntem într-un proces avansat de finalizare a unei a doua investiţii într-un alt fond de private equity regional unde alături de BERD şi EIF va fi prezent şi IFC.

Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii: Pe lângă această investiţie suntem într-un proces avansat de finalizare a unei a doua investiţii într-un alt fond de private equity regional unde alături de BERD şi EIF va fi prezent şi IFC.

Autor: Liviu Popescu

07.06.2021, 11:00 134

BCR Pensii, cel mai performant fond Pilon II în ultimii 10 ani, dar şi în anul pandemiei, cu 5,66% randament, este unul dintre investitorii care au subscris în prima rundă de finanţare de 120 milioane de euro a fondului de investiţii CEECAT Capital Fund II, cel care mizează pe investiţii în companii mici şi mijlocii din Europa Emergentă şi Turcia.

Astfel, cum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis la solicitarea ZF că un singur fond Pilon II din cele şapte din România are expunere în private equity, înseamnă că BCR Pensii este primul fond de pensii obligatorii care face acest pas. În februarie 2020 ASF a flexibilizat strategia de investiţii a P2 prin permiterea alocării către private equity a maximum 10% din active.

„Noi am ales varianta investirii în fonduri de private equity“, spune Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii – administrator al unui fond de pensii private cu circa 700.000 de participanţi şi active de 5,6 mld. lei. „Acestea sunt fonduri care sunt conduse de manageri specializaţi în investiţii realizate în companii nelistate care au un potenţial mare de dezvoltare“.

Radu Crăciun nu a menţionat valoarea investiţiei însă spune că prin acest plasament fondul BCR Pensii îşi diversifică expunerea sectorială, geografică pentru un management mai bun al riscului. „Pot fi vehicule deosebit de interesante care îţi dau acces la sectoare pe care nu le găseşti la bursă sau cu o dinamică de creştere net superioară“.

ZF a scris la jumătatea lunii martie că CEECAT Capital, prin Fund II, a strâns 120 de milioane de euro pentru investiţii în companii mici şi mijlocii din Europa Emergentă şi Turcia, într-o primă rundă de finanţare şi care a avut ca investitori instituţii precum BERD, Fondul European de Investiţii, dar şi fonduri de pensii.

Finanţarea va merge către achiziţia de pachete majoritare sau minoritare, dar care asigură un control semnificativ al afacerilor mici şi mijlocii din regiune. Administratorul acestui fond investeşte în companii din Europa Centrală şi de Est, în Asia Centrală şi Turcia. Pe lista de investiţii, pe lângă tranzacţii în Rusia, Kazahstan sau Turcia, apare şi un pariu pe România:  producătorul de cărămizi Brikston Iaşi (fost Ceramica Iaşi). Investiţia s-a realizat în 2014, iar exitul în 2018.

Dar de ce private equity şi cu ce diferă faţă de modelul tradiţional al investiţiilor Pilon II, respectiv titluri de stat şi acţiuni?

„Regula de aur a lumii investiţiilor este că nu poţi obţine randamente mai mari dacă nu faci un management profesionist al riscului care să îmbine investiţii cu grade diferite de risc“, spune Radu Crăciun.

Pe de altă parte, în condiţiile în care măsură riscului unui portofoliu este dată de volatilitatea lui, în mod paradoxal, investiţiile de private equity vor avea un impact stabilizator ele fiind reevaluate anual.

„Jumătatea goala a paharului este că această abordare anuală a evaluării va urmări cu oarecare întârziere creşterea valorii de piaţă a firmelor în care fondul a investit. În raport cu practica internaţională, metoda de evaluare prevăzută în legislaţia locala este relativ conservatoare în sensul că se face în baza situaţiilor financiare anuale auditate, care trebuie să confirme valoarea investiilor făcute“.

CEO-ul BCR Pensii spune că pe lângă acesta investiţie administratorul este într-un proces avansat de finalizare a unei a doua investiţii într-un alt fond de private equity regional unde alături de BERD şi EIF va fi prezent şi IFC. „Conform strategiei agreate, investiţiile noastre în aceste fonduri vor creşte gradual în primii cinci ani pe măsură ce managerii lor vor identifica noi ţinte de achiziţie“.

Cum a decurs tranzacţia, respectiv investiţia la CEECAT? „Echipa noastă de investiţii a lucrat aproape un an la procesul de evaluare a oportunităţii de investire, de cunoştere şi evaluare a managerilor, de negociere a documentelor asociate, proces care a presupus inclusiv colaborarea cu o firmă de avocatură de specialitate. Confom legii, toate costurile asociate au fost achitate de BCR Pensii în beneficiul final al participanţilor la fondurile pe care le administrăm. A fost un cost pe care ne-am hotărât să ni-l asumăm, beneficiul fiind construirea unei reputaţii solide prin gradul de sofisticare al investiţiilor pe care le facem şi prin performanţa investiţională.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO