(auxiliar)

Robert Şerban, Gral Medical: Când începem un proiect nou, ne uităm dacă zona este acoperită de segmentul public. Există o interconectare, iar statul ar trebui să fie interesat de calitatea serviciului oferit pacientului, nu de cine face investiţia

ZF Health&Pharma Summit'22

Robert Şerban, Gral Medical: Când începem un proiect...

Autor: Cristina Bellu

28.09.2022, 13:30 58

Robert Şerban, fondator al operatorului de sănătate privată Gral Medical, spune că atunci când instituţia pe care o reprezintă demarează construcţia unui proiect nou, unul dintre principalii factori de decizie se referă în ce măsură zona este acoperită sau nu de segmentul public.

„Noi suntem interconectaţi unii cu ceilalţi. Statul ar trebui să fie interesat mai repede de calitatea serviciului oferit pacientului şi nu neapărat cine face investiţia. Nevoia trebuie calibrată cu investiţia, cu planul de business, cu ceea ce înseamnă preţul pe serviciul, cu ceea ce decontează Casa de Asigurări, plus ceea ce poate să plătească pacientul”, a spus Robert Şerban la ZF Health&Pharma Summit'22.

 

Alte declaraţii:

Am remarcat două schimbări  pe care le-a adus pandemia. Una se referă la partea de digitalizare. Oamenii au început să vadă serviciile nu numai în sistemul clasic. Atât pacienţii cât şi doctorii au fost nevoiţi să meargă în zona în care digitalizarea este foarte importantă şi poate să ofere un serviciu medical mult mai bun.

Al doilea lucru se referă la faptul că decidenţii politici au realizat că sistemul de sănătate este unul şi acelaşi, indiferent de forma de proprietate. În momentul pandemiei, sectorul privat a început să preia cazuri din zona de morbiditate, alta decât cea legată de COVID. Este important să privim sistemul medical ca un tot unitar.

În momentul în care nu priveşti sistemul de sănătate ca fiind acelaşi, indiferent de forma de proprietate, şi nu-l finanţezi la fel, va apare o distorsiune mare mai ales în zona publică.

Avem un proiect care are deja autorizaţia de construire, ne aşteptăm să fie gata la sfârşitul anului. Este în provincie. Al doilea este în stadiul primirii autorizaţiei de construire.

Finanţarea pe ceea ce înseamnă un serviciu medical este făcută din două părţi. O parte este serviciul medical şi o parte reprezintă salariile. Acum ne ducem către un sistem de finanţare a sistemului de sănătate, ceea ce va duce la un moment dat la o segregare. Statul nu va reuşi să ţină ritmul, şi probabil va reuşi să acopere doar pe cei cu venituri joase, iar privatul se va duce în altă zonă.

Statul ar trebui să aibă o politică coerentă în ceea ce înseamnă plata serviciului. În momentul în care plăteşti salarii pe o parte şi servicii pe partea cealaltă, nu ai niciun indicator de eficienţă a serviciului.

Ca să meargă un serviciu de ambulator trebuie să-l plăteşti corect, la fel şi pe doctorul care are activitate în ambulator.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO