(auxiliar)

Universal Robots: România va pierde până în 2050 peste 2,7 milioane de muncitori, din cei 91 de milioane în Europa, iar automatizarea, împreună cu extinderea şcolilor profesionale şi flexibilizarea muncii, pot fi soluţii utile pentru companii

Universal Robots: România va pierde până în 2050...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2023, 15:13 2575

Absenţa muncitorilor calificaţi este o problemă care afectează de câţiva ani producătorii europeni, iar estimările arată că până în 2050 piaţa muncii din Europa va pierde 91 de milioane de angajaţi, din care peste 2,7 milioane în România.

În mai puţin de 10 ani, până în 2030, Europa va fi pierdut deja 13,5 milioane de muncitori, potrivit unui raport ONU.

Cele mai mari lipsuri sunt raportate în sectoarele producţiei şi construcţiilor, dar şi în cel al serviciilor, din Europa de Est, unde 39% dintre companiile din producţie şi 42% dintre companiile din construcţii indică lipsa forţei de muncă ca factor ce contribuie la limitarea activităţii. De asemenea, trei din patru companii europene au avut dificultăţi în a recruta lucrători potriviţi în 2019, arată un studiu studiu Eurofund citat de Universal Robots.

În aceste condiţii, jucătorii din industrie, factorii decizionali şi autorităţile încearcă să-şi dea seama care ar trebui să fie răspunsul la această schimbare demografică.

”Prima opţiune sunt şcolile profesionale şi universităţile care asigură flexibilitatea serviciilor de educaţie şi formare. Condiţiile tehnice îmbunătăţite pot pregăti studenţii şi cursanţii, îndrumându-i către locuri de muncă care aliniază nevoile unei companii în producţie cu abilităţile dobândite”, se arată într-un comunicat al Universal Robots

În plus, companiile trebuie să fie conştiente de faptul că salariul nu mai este factorul determinant pentru mulţi lucrători tineri. În schimb, aceştia sunt din ce în ce mai interesaţi de atractivitatea sarcinilor lor, de un program de lucru flexibil şi de îmbunătăţirea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală.

În contextul unei tendinţe de accelerare digitală, împinsă de contextul social şi economic al pandemiei de COVID-19, producătorii trebuie, de asemenea, să investească în mod constant în dezvoltarea şi extinderea noilor tehnologii. Chiar şi automatizarea parţială poate atenua unele efecte ale schimbărilor demografice, poate creşte eficienţa şi fiabilitatea companiilor, permiţând în acelaşi timp producătorilor să continue să producă la capacitate maximă, se mai precizează în raport.

Potrivit Universal Robots, lacunele urgente ale forţei de muncă pot fi completate prin automatizare colaborativă, deoarece coboţii pot fi livraţi în câteva săptămâni, îşi pot schimba poziţia şi rolul pe măsură ce apar lipsuri în linia de producţie. Automatizarea şi delegarea proceselor grele, repetitive, monotone şi posibil periculoase roboţilor colaborativi permite companiilor să ofere angajaţilor existenţi posibilitatea de a se dezvolta profesional, pentru a îndeplini activităţi mai valoroase şi mai satisfăcătoare, sporind în acelaşi timp atractivitatea locului de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO