Bănci și Asigurări

1 mai - data predării de ştafetă la vârful BRD: Alexandre Maymat îl înlocuieşte pe Guy Poupet

1 mai - data predării de ştafetă la vârful BRD: Alexandre Maymat îl înlocuieşte pe Guy Poupet

Autor: Razvan Voican

23.03.2012, 00:06 929

După trei luni de ambiguitate, BRD a anunţat data înlocuirii actualului preşedinte şi director general Guy Poupet cu mai tânărul Alexandre Maymat, 44 de ani, pe care acţionarul majoritar Societe Generale îl desemnase să ocupe acest post de la finalul anului trecut.

Transferul de putere va avea loc astfel la 1 mai, în funcţie de parcurgerea procedurilor legate de obţinerea autorizaţiei de la BNR. Schim­barea confirmată prin decizia consiliului de admi­nis­traţie urmează să fie validată de AGA convocată pe 26 aprilie.

Anunţul de ieri clarifică astfel situaţia de la vârful celei de-a doua mari bănci de pe piaţă, Guy Poupet renunţând oficial la mandat după numai doi ani şi câteva luni. Vârsta îi asigură opţiunea pensionării. El a condus BRD pe parcursul celei mai dure perioade din criză, reuşind să o menţină pe poziţia de cea mai profitabilă bancă locală chiar dacă prin această orientare BRD a început să piardă cotă de piaţă în faţa competiţiei. Înainte de plecare tot Poupet a fost însă cel care a anunţat un viraj în strategia băncii, francezii arătându-se gata să-şi apere poziţiile şi să iasă la luptă pentru cotă de piaţă, inclusiv prin lansarea de noi produse şi campanii de imagine. Printre priorităţile stabilite se numără stimularea economisirii prin produse inovative şi pachete, vânzarea de credite ipotecare şi refinanţarea creditelor de consum, în timp ce pentru zona corporate figurează sus pe listă finanţările pentru fonduri europene, energie, sănătate, mediu şi infrastructură.

Alexandre Maymat, ales de francezi să implementeze noua strategie, este absolvent al Şcolii Politehnice şi al Şcolii Naţionale de Statistică şi Administraţie Economică din Paris. În perioada 1991 - 2001 el a ocupat o serie de poziţii în calitate de înalt funcţionar al statului francez, mai întâi în Ministerul Finanţelor, apoi la Comisia Europeană. În 2001 intră în Société Générale, fiind pe rând inspector principal în cadrul Inspecţiei Generale, director al centrului de afaceri pentru companii din Paris - Centre, director regional al zonei Franche-Comté, iar în ultimii doi ani director general şi administrator al Société Gé­nérale Camerun, precum şi administrator al filialelor Société Générale din Ciad şi Guineea Ecuatorială.

De la începutul anului Maymat este "umbra" preşe­dintelui în funcţie Guy Poupet pentru a se acomoda cu banca şi a se informa cât mai în detaliu. El a făcut deja vizite în teritoriu, s-a întâlnit cu clienţi importanţi şi a început să ia lecţii de limba română, fiind nerăbdător să preia frâiele băncii şi să-şi arate abilităţile de manager.

BRD le propune acţionarilor dividende de 116 mil. lei, cu 7% mai mici decât anul trecut

BRD-SocGen (BRD) le propune acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,1669 lei/acţiune, cu 7% mai mic decât dividendul distribuit anul trecut. Valoarea totală a dividendelor planificate pentru anul trecut este de 116 mil. lei, iar randamentul dividendului brut raportat la preţul actual al acţiunilor de pe bursă este de 1,55%, situându-se printre cele mai mici de pe bursă. BRD a raportat anul trecut un profit net preliminar de 465 mil. lei, în scădere cu 7% faţă de anul precedent.

Aşadar, rata de distribuire a dividendelor din profitul net rămâne la acelaşi nivel ca şi anul trecut, de 25%. Analiştii nici nu se aşteptau ca aceasta să crească, având în vedere necesarul de finanţare al băncii, care se bazează mai puţin acum pe sprijinul grupului Société Générale.

Data de înregistrare pentru indentificarea acţionarilor care vor beneficia de dividende ar urma să fie 14 mai. Titlurile BRD înregistrau ieri o scădere de 1,47% înainte de suspendarea tranzacţiilor pentru publicarea anunţului privind convocarea AGA şi nivelul dividendului propus, iar mişcarea descendentă s-a menţinut după reluarea tranzacţionării. (Andrei Chirileasa)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO