Bănci și Asigurări

10 ani cu leul greu. Am câştigat o libertate, dar pe credit

10 ani cu leul greu. Am câştigat o libertate, dar pe...

Autor: Cristian Hostiuc

07.07.2015, 00:07 1758

ZF a ales să marcheze cei 10 ani de la lansarea leului greu printr-un special susţinut de BCR prin care a pus pe masă 50 de indicatori economici care au marcat această perioadă, una dintre cele mai tumultuoase din istoria României, în care economia a trecut violent de la o extremă la alta.

Indiscutabil, România a câştigat din punct de vedere economic, dar a pierdut 1,5 milioane de români care se regăsesc la muncă în afară. Românii au câştigat libertatea de a se urca în avion în orice moment, de a avea un apartament şi o maşină de la o vârstă foarte fragedă, dar toate aceste lucruri au venit cu preţul îndatorării, care mănâncă destul de mult din veniturile disponibile.

Deşi PIB-ul s-a dublat în zece ani, iar salariile au crescut de trei ori faţă de o inflaţie de 60% şi o depreciere a cursului de 22%, senzaţia tuturor este că s-ar fi putut face mai mult la ce resurse financiare au fost disponibile în perioada de boom pentru a recupera terenul în primii 15 ani de după Revoluţie.

La aniversarea a 10 ani de la lansarea Leului Greu, Ziarul Financiar încearcă să vadă prin 50 de indicatori economici ce s-a întâmplat în România în această perioadă, una dintre cele mai tumultuoase, în care am trecut în doar câţiva ani de la boom neaşteptat la o prăbuşire scump plătită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO