Bănci și Asigurări

12.700 de persoane au 4 miliarde de euro cash în bănci. Toţi bancherii şi vânzătorii de lux ar vrea să ştie cine sunt ei

12.700 de persoane deţin depozite în bănci de 4 miliarde de euro

Autor: Liviu Chiru

25.04.2011, 15:27 452

Ziarul Financiar dezvăluie pentru prima dată cum sunt împărţitecele 24 miliarde de euro din depozitele populaţiei în bănci. O mânăde oameni, şi anume mai puţin de 12.700 de persoane, au 4 miliardede euro în depozite de peste 100.000 euro, alte 37.000 de persoaneau 2,3 miliarde euro, iar restul de 14,8 milioane de deponenţi au16,6 miliarde de euro. Doar Fiscul şi băncile ştiu cine sunt cele12.500 de persoane pe care se bat vânzătorii de produse de lux şibancherii care vor să le administreze averile.

De-a lungul timpului au fost lansate multe topuri, dar cea mairealistă structură a bogăţiei poate fi văzută doar prin analizadepozitelor şi conturilor bancare.

Mai puţin de 12.700 de români ţin la bănci aproape patrumiliarde de euro în depozite de peste 100.000 de euro, concentrândastfel aproape o cincime din economiile totale ale populaţiei,arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar(FGDB).

În acelaşi timp, 14,8 milioane de deponenţi cu economii micideţin plasamente la bănci de aproape 17 mld. euro, ceea ce aratăcapacitatea redusă de economisire. "Poate fi con­side­rată odiscrepanţă destul de mare", spune Radu Crăciun, directorul deinvestiţii al Eureko Pensii. Analiştii spun că încurajareaeconomisirii este o sursă stabilă de creştere economică pentruviitor.

Datele reflectă doar economiile ţinute la băn­cile locale, însăromânii cu disponibilităţi importante sunt vânaţi şi de băncilestrăine. Nume cu rezonanţă pe plan mondial în industriaadministrării averilor - UBS, Credit Suisse First Boston sau Lloyds- caută clienţi la Bucureşti. Nu există date certe privind averileţinute de români în străinătate. Unele voci indică sume între 12 şi15 miliarde de euro, deşi există estimări mult mai mari: până la 60de miliarde de euro, în fiecare an fiind trimise peste hotare sumede 3 mld. euro.

"Pot să mă gândesc că există şi români care îşi ţin economiileîn afara ţării, mai ales dacă au lucrat mai mult timp înstrăinătate. Dar chiar şi cu aceste aspecte tabloul nu s-ar schimbasemnificativ", spune Crăciun.

Populaţia avea economii la băncile locale de aproape 104 mld.lei (24 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, potrivit datelorBNR.

Începând din decembrie anul trecut, FGDB garantează depozitelepopulaţiei în limita a 100.000 de euro. Garanţia se acordă pentruplasamentele la fiecare bancă în parte.

Datele Fondului arată că, în medie, românii cu depozite pesteplafonul de garantare au la fiecare bancă plasamente de 1,3 mil.lei (peste 300.000 de euro). În schimb, clienţii cu depozite maimici de 50.000 de euro au în medie economii de numai 6.600 delei.

Mai multe averi: încă 4.000 de români peste pragul de50.000 €

Peste 4.000 de persoane au intrat anul trecut în clubul foarteselect al celor cu depozite mai mari de 50.000 de euro, în care seîncadrează doar 0,3% din numărul total al românilor care faceconomii la bănci, numărul acestor ajungând astfel la 50.000.

Din aceştia, 37.000 de clienţi aveau la sfârşitul anului trecutdepozite cuprinse între 50.000 şi 100.000 de euro, cu 10% mai multdecât în 2009.

În paralel, numărul celor cu depozite de peste 100.000 de euro aurcat cu 7%, până la 12.689 de persoane. În schimb, numărul celorcu economii de mică valoare a înregistrat un declin însemnat,coborând de la 16,2 milioane de persoane la 14,8 milioane depersoane. Economiile lor au urcat însă la 71 de miliarde de lei(16,5 miliarde de euro), cu aproape 5% peste nivelul din urmă cu unan.

"O mare parte din populaţie este în momentul de faţă îndatorată,bilanţul foarte multor gospodării arată că au mai degrabă rate deplătit decât economii de

ţinut. Sunt mult mai mulţi cei care economisesc, dar banii seduc în rate", apreciază Crăciun. El afirmă că potenţialul încă slabde economisire pe plan local determină apetitul băncilor pentruatragerea de finanţări de la acţionarii din străinătate.

La sfârşitul anului trecut, clienţii cu plasamente la cel puţino bancă cuprinse în acest interval acumulau averi de 9,9 miliardede lei (2,3 miliarde de euro), în creştere cu 14% faţă de decembrie2009, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în SistemulBancar. Deşi numărul clienţilor cu depozite de peste 100.000 deeuro a urcat, valoarea economiilor lor a rămas relativ constantăfaţă de decembrie 2009, la 16,7 miliarde de lei (3,9 mld.euro).

Datele arată o concentrare destul de mare a economiilor la unnumăr relativ redus de clienţi. În episodul de panică din octombrie2008, tocmai clienţii cu depozite mari au fost primii care s-augrăbit să îşi retragă economiile, preferând fie să investeascăbanii în titluri de stat, ori chiar să îi ţină cash în casete devalori sau să îi trimită peste hotare.

Experţii Fondului de Garantare fac analize ale concentrăriidepozitelor (atât ca sume economisite, cât şi ca număr dedeponenţi), însă doar din punctul de vedere al repartizării pebănci.

"Ambele niveluri indică un grad de concentrare relativ medie pepiaţă. 68,78% din totalul valorii depozitelor garantate suntconcentrate la cinci instituţii de credit participante la fond. Pede altă parte, 14,6% din totalul valorii depozitelor garantate suntdistribuite în 72,73% din numărul total de instituţii de creditparticipante la fond", consemnează experţii fondului. Gradul deconcentrare este diminuat de competiţia dintre câţiva jucătorimari, în timp ce băncile mici au cote de piaţă nesemnificative.

"În condiţii de criză, acest fapt conduce fie la o intensificarea concurenţei, fie la înţelegeri de tip cartel", apreciază experţiifondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO