Bănci și Asigurări

15 bănci din 28 câte acordă credite imobiliare/ipotecare au majorat avansul ca reacţie la darea în plată

15 bănci din 28 câte acordă credite...

Autor: Liviu Popescu

31.05.2016, 00:00 2594
Un număr de 15 bănci, inclusiv cele mai mari 10 bănci locale, au majorat avansul la creditele imobiliare/ipotecare în ultimele luni ca reacţie la darea în plată, ceea ce înseamnă că jumătate din băn cile din sistem dau acum împru muturi cu parametri ridicaţi de creditare.

Pe piaţa locală activează 25 de insti tuţii de credit şi trei sucursale ale băn ci lor străine care acordă credite pentru in vestiţii imobiliare, în monedă naţio nală şi în valută, potrivit datelor trans mise de BNR la solicitarea ZF.

Creditele pentru investiţii imobiliare se referă atât la cele ipotecare standard, cât şi Prima casă.

OTP Bank, o bancă de talie medie, este cea mai recentă instituţie de credit care s-a încris pe lista jucătorilor care au decis să majoreze avansul la credite ipo te care. Banca a majorat de la 15% la 20% avansul solicitat clienţilor, atât pen tru împrumuturile în lei, cât şi pentru ce le în valută.

„Dorim să continuăm să fa ci li tăm accesul clienţilor noştri la îm pru mu turile ipotecare pe termen lung şi, prin urmare, după ce am analizat îndea proape piaţa, am decis să majorăm avan sul cu 5-10 puncte procentuale, în funcţie de profilul general al diferitelor seg mente de piaţă“, au transmis repre zen tanţii OTP Bank.

OTP Bank a decis să lase nemodificaţi ceilalţi parametri de creditare pe segmentul ipotecare, respectiv grad maxim de îndatorare de până la 60%, perioadă maximă de rambursare de 30 de ani şi absenţa comisioanelor lunare de administrare a creditului şi pentru analiză dosar.

Piraeus este instituţia de credit locală care cere avans de 40% pentru creditele imobiliare atât în lei cât şi în valută, adică banca cu cel mai apropiat avans de jumătate din valoarea creditului.

Raiffeisen a fost prima bancă locală care a decis să majoreze avansul cerut clienţilor, chiar în toiul dezbaterilor privind o formă a legii dării în plată, adică la finalul lunii ianuarie. Banca solicită acum 35% avans pentru creditele în lei şi 40% pentru cele în euro. Raiffeisen nu a anunţat în prealabil şi a ales să modifice caracteristicile produselor de creditare direct pe site.

La scurtă distanţă de timp a fost urmată de Bancpost, un jucător de top zece din sistem, care a majorat la 33% avansul pentru creditele în lei şi la 43% pentru cele în euro. De asemenea, grecii de la Bancpost a operat modificarile direct pe site.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO