Bănci și Asigurări

2011, an de schimbări pentru băncile româneşti. Vedeţi aici topul celor mai mari bănci din România

2011, an de schimbări pentru băncile româneşti. Vedeţi aici topul celor mai mari bănci din România

Autor: Liviu Chiru

30 iun 2011 19515

Bancherii au traversat cei doi ani de criză fără transformăridramatice deşi cuvântul "pierdere" - un subiect tabu până nu demult - şi-a făcut loc în vocabularul lor. Inclusiv jucători din topzece au arătat anul trecut rezultate negative, în timp ce mai multebănci de talie medie au intrat în 2010 în zona roşie. Deja uniiexecutivi de bănci vorbesc acum de dimensiunea pierderii, iar unminus de un milion de euro "nu mai sperie pe nimeni".

Anul 2011promite însă să aducă primele schimbări vizibile în sistem, încondiţiile în care mai multe grupuri internaţionale au anunţatdecizia de a renunţa la operaţiunile locale.

Vedeţi aici topul celor maimari bănci din România

Pe listă apar însăjucători cu profiluri diferite - de la britanicii de la Royal Bankof Scotland, a căror subsidiară înregistrează profituri solide,până la grecii de la ATE Bank, nevoiţi să se replieze pe fondulproblemelor de acasă, sau maghiarii de la MKB, a căror filialălocală nu reuşeşte să iasă de pe pierdere după mai mulţi ani deeforturi de restructurare a operaţiunilor.

Anii de criză nu ausubţiat bilanţurile băncilor, doar câţiva jucători înregistrândscăderei de active, în condiţiile în care lipsa cererii de creditedin sectorul privat a fost compensată până acum de cererea mare definanţare din partea statului.

Abia acum bancherii îşipun problema reluării creditării, pe măsură ce văd că veniturile lise subţiază odată cu baza de clienţi, în timp ce cheltuielile cuprovizioanele pentru creditele cu probleme scad mult mai încetdecât sperau.

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri:
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri:
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri:
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: