Bănci și Asigurări

2011, an de schimbări pentru băncile româneşti. Vedeţi aici topul celor mai mari bănci din România

Top 30 bănci: 2011 promite să aducă primele schimbări în peisaj

Autor: Liviu Chiru

30.06.2011, 10:24 19528

Bancherii au traversat cei doi ani de criză fără transformăridramatice deşi cuvântul "pierdere" - un subiect tabu până nu demult - şi-a făcut loc în vocabularul lor. Inclusiv jucători din topzece au arătat anul trecut rezultate negative, în timp ce mai multebănci de talie medie au intrat în 2010 în zona roşie. Deja uniiexecutivi de bănci vorbesc acum de dimensiunea pierderii, iar unminus de un milion de euro "nu mai sperie pe nimeni".

Anul 2011promite însă să aducă primele schimbări vizibile în sistem, încondiţiile în care mai multe grupuri internaţionale au anunţatdecizia de a renunţa la operaţiunile locale.

Vedeţi aici topul celor maimari bănci din România

Pe listă apar însăjucători cu profiluri diferite - de la britanicii de la Royal Bankof Scotland, a căror subsidiară înregistrează profituri solide,până la grecii de la ATE Bank, nevoiţi să se replieze pe fondulproblemelor de acasă, sau maghiarii de la MKB, a căror filialălocală nu reuşeşte să iasă de pe pierdere după mai mulţi ani deeforturi de restructurare a operaţiunilor.

Anii de criză nu ausubţiat bilanţurile băncilor, doar câţiva jucători înregistrândscăderei de active, în condiţiile în care lipsa cererii de creditedin sectorul privat a fost compensată până acum de cererea mare definanţare din partea statului.

Abia acum bancherii îşipun problema reluării creditării, pe măsură ce văd că veniturile lise subţiază odată cu baza de clienţi, în timp ce cheltuielile cuprovizioanele pentru creditele cu probleme scad mult mai încetdecât sperau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO