Bănci și Asigurări

2013, anul în care s-a spart gheaţa tranzacţiilor bancare. Cine mai părăseşte piaţa locală în următorii doi ani

2013, anul în care s-a spart gheaţa tranzacţiilor...

Autor: Ciprian Botea

04.01.2014, 18:53 1660

Două tranzacţii cu portofolii de credite de retail de 400 mil. euro şi vânzarea a două bănci de talie mică sunt evenimentele anului 2013 care au dat startul consolidării din sistemului bancar – un proces despre care bancherii discutau de mai multă vreme, fără vreun rezultat concret însă.

Prima tranzacţie a fost anunţată în martie, fiind vorba de transferul portofoliului de retail al Citi către Raiffeisen, ca urmare a deciziei strategice a americanilor de a-şi restrânge afacerile locale la segmentul corporate.

Acordul iniţial, care a marcat ieşirea americanilor de pe piaţa de retail, prevedea transferul a peste 100.000 de clienţi persoane fizice cu active de peste 90 mil. euro şi depozite de circa 175 mil. euro. Peste 80% din clienţi au acceptat transferul. O parte din clienţii aparţinând segmentului private banking au optat pentru ofertele altor bănci.

Al doilea transfer de portofoliu a fost vânzarea retailului RBS către UniCredit Ţiriac, tranzacţie care a presupus transferul unor active de circa 315 mil. euro şi a unor pasive de 230 mil. euro. Acordul iniţial prevedea preluarea a circa 80.000 de clienţi de retail. Tranzacţia a fost finalizată în luna septembrie, iar oficialii celor două bănci spun că aproape toţi clienţii au fost de acord cu transferul.

Britanicii de la RBS au intrat pe piaţa locală la începutul crizei, odată cu achiziţia ABN Amro. Britanicii au încercat ulterior să vândă banca şi să părăsească piaţa locală, dar nu au găsit un cumpărător care să ofere preţul cerut.

Cererea cu oferta în cazul vânzării integrale a unei bănci s-au întâlnit abia anul acesta, când au fost finalizate primele două tranzacţii de acest fel de la începutul crizei încoace. Grupul polonez Getin Holding a devenit la începutul lunii decembrie acţionar cu drepturi depline al RIB, o bancă de talie mică, preluată de la Daniel şi Florina Roberts.

RIB a ajuns la vânzare după ce foştii acţionari nu au mai putut susţine cu capital banca. BNR a interzis băncii anul trecut să mai vândă credite fără depozit colateral care să acopere integral valoarea împrumutului după ce solvabilitatea acesteia a scăzut sub pragul de 10%.

A doua tranzacţie cu o bancă a fost cea prin care Piraeus a vândut ATE Bank România omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Preluarea a fost finalizată tot în luna decembrie, după obţinerea tuturor aprobărilor. Contractul fusese semnat încă din luna aprilie. Umbrărescu, cunoscut pentru afacerile din domeniul construcţiilor, a preluat 93% din ATE Bank pentru circa 10 mil. euro.

Umbrărescu ar urma să lanseze pe piaţă o nouă bancă sub brandul Banca Română pentru Credit şi Investiţii. Şeful de proiect al noii bănci este Marinel Burduja, fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank. Umbrărescu devine al doilea om de afaceri român care se încumetă să fondeze o bancă pe timp de criză, după Valer Blidar, care a lansat în 2009 Banca Feroviara.

Şi maghiarii de la MKB încearcă de mai multă vreme să-şi vândă subsidiara locală. Un acord încheiat anul trecut cu fondul de investiţii PineBridge nu a fost finalizat pentru că nu a privit avizul BNR. Ungurii s-ar afla în prezent în negocieri cu acţionarii instituţiei de microfinanţare Patria Credit, potrivit unor informaţii din piaţă, dar un anunţ oficial în acest sens a întârziat să apară deocamdată.

La vânzare sunt în mod oficial şi Millennium şi Volksbank. Portughezii de la Millennium speră să iasă de pe piaţă anul viitor, în timp ce filiala locală a Volksbank urmează să fie scoasă la vânzare în 2015, după finalizarea unui proces de restructurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO