Bănci și Asigurări

2014, anul premierelor la categoria bonduri externe: Ministerul Finanţelor a lansat în premieră titluri în dolari pe 30 de ani şi s-a împrumutat în euro la un cost mai mic de 3%

2014, anul premierelor la categoria bonduri externe:...

Autor: Claudia Medrega

25.12.2014, 16:00 272

România a lansat în acest an pentru prima dată titluri în dolari pe 30 de ani şi s-a împrumutat în euro la un cost mai mic de 3% pe an, în premieră.

Ministerul Finan­ţe­lor a fost foarte activ pe pieţele externe în ultimii ani, iar 2014 nu a făcut excepţie, obligaţiunile lan­sate în acest an totalizând aproximativ 4,4 mld. de euro. Cumulat, portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor care ajung la scadenţă în următorii zece ani a ajuns la pragul de 14 mld. euro, un volum record care a adus România pe radarele unei categorii mai largi de investitori şi a transformat-o în acelaşi timp într-un client căutat de marile bănci de investiţii.

Trezoreria a împrumutat în acest an 2 mld. dolari şi 2,75 mld. euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa peste 10 şi 30 de ani. Obligaţiunile lansate până acum de Ministerul Finanţelor pe pieţele externe au urcat la 10,25 mld. euro şi 4,75 mld. dolari.

La începutul acestui an, Finanţele au emis pe pieţele financiare internaţionale bon­duri în dolari pe 10 şi 30 de ani în va­loare de 2 mld. dolari, la dobânzi de 5% şi respectiv 6,2%. A fost pentru prima dată când România a emis pe un asemenea termen de 30 de ani, până în acest an matu­ritatea maximă pentru titlurile în dolari fiind de 10 ani. Maturitatea de 30 de ani a fost până acum inaccesibilă din cau­za primei prea mari solicitate de investitori şi a cererii slabe cauzate de neîncre­dere. Aceste împrumu­turi ajung la scadenţă în 2024 şi respectiv 2044. În luna aprilie 2014, Trezoreria a mai atras 1,25 mld. euro de pe pieţele externe printr-o emi­siune de euroobli­ga­ţiuni cu maturitatea de 10 ani, costul de finanţare fiind de 3,7% pe an. Ministerul Finanţelor a mai împrumutat în octombrie 1,5 mld. euro, cu scadenţa la 10 ani. Pe piaţa internă, Tre­zo­reria a vândut obligaţiuni deno­mi­nate în euro în valoare de aproape 929 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO