Bănci și Asigurări

2018 cel mai bun an de după criză: Piaţa de leasing financiar a înregistat o creştere de peste 14% faţă de 2017

2018 cel mai bun an de după criză: Piaţa de leasing...

Autor: Anelis Baciu

10.08.2019, 15:02 897

Firmele de leasing financiar au profitat din plin de creşterea economiei, iar 2018 a fost pentru ele cel mai bun an de după criză cu creşteri de peste 10% ale finanţărilor noi acordate. Potrivit estimărilor Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), piaţa de leasing financiar a ajuns la 2,5 miliarde de euro în 2018, ceea ce înseamnă o creştere de peste 14% faţă de 2017.

Cea mai mare parte din cele 2,5 miliarde de euro finanţări acordate a fost captată de UniCredit Leasing, divizia de leasing financiar a băncii cu acelaşi nume. UniCredit are circa o cincime din piaţa de leasing financiar, echivalentul unor bunuri finanţate în valoare de peste 2 miliarde de lei (490 mil. euro). Locul secund a fost ocupat la fel ca în 2017 de compania independentă Impuls Leasing.

Impuls Leasing are peste 11% din piaţă, echivalentul unor finanţări de peste 1,3 miliarde de lei (284 mil. euro). Podiumul a fost completat de BCR Leasing, divizia de leasing financiar a băncii cu acelaşi nume.

Creşterea pieţei de leasing din 2018 s-a datorat în principal majorării finanţărilor auto

Subsidiarele băncilor domină piaţa de leasing financiar, având o cotă cumulată de peste 80% din total, urmate de firmele captive producătorilor cu o cotă de piaţă de circa 14% şi de companiile de leasing independente, cu 5%. Creşterea pieţei de leasing din 2018 s-a datorat în principal majorării finanţărilor auto.

Avansul finanţărilor pe segmentul auto a fost influenţat atât de creşterea cererii pentru autovehicule noi, dar şi pentru cele second-hand. Cumulat, sectorul auto generează aproximativ 80% din volumele de business ale firmelor de profil.

În 2019 principala provocare vine din prognozata încetinire a creşterii economice.

Firmele de leasing finanţează active care pun în mişcare economia reală, iar orice slăbire a acesteia se resimte la nivelul întregii pieţe.

Lipsa forţei de muncă, o problemă generalizată la nivelul economiei locale, impactează indirect şi firmele de leasing, în condiţiile în care pune în pericol dezvoltarea IMM-urilor, principalul lor client.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO