Bănci și Asigurări

25 de banci se bat sa vanda bondurile romanesti

22.10.2007, 19:24 19

Aproape 30 de mari banci internationale concureaza pentru a fi desemnate lead-manageri ai emisiunii de euroobligatiuni in valoare de cel putin 500 mil. euro pe care Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza sa o lanseze in perioada urmatoare, a declarat pentru ZF Sebastian Vladescu, secretar de stat responsabil cu Trezoreria.
25 de banci interesate de tranzactie au trimis pana vineri la ora 15:00 oferte cuprinzand structura si costul la care ar putea fi realizata emisiunea de bonduri cu scadenta la zece ani.
Vladescu apreciaza ca Romania se poate imprumuta de pe piata externa cu un cupon in jurul a 5%, in conditiile in care pe piata interna tocmai a respins ofertele in lei ale bancilor pentru obligatiuni atat pe zece, cat si pe cinci ani, considerand prea mari dobanzile care urcau la peste 7%.
Ministrul spune ca bugetul are nevoie de un fond-tampon daca lunile ianuarie-februarie ar aduce vreo sincopa de lichiditate, inclusiv in contextul efortului de plata a pensiilor majorate.
"Trebuie sa fim pregatiti. In plus, dorim sa tatonam piata externa inainte de a ajunge intr-un moment in care chiar sa fim presati sa o facem, asa incat sa putem obtine conditii de pret mai bune. De asemenea, avem in vedere volatilitatea mare de pe piata internationala, ceea ce inseamna ca mai tarziu, cand efectiv am avea nevoie de bani, conjunctura ar putea deveni nefavorabila", a comentat Vladescu.
Ministerul Economiei si Finantelor urmeaza sa intocmeasca o lista scurta inaintea desemnarii bancilor care se vor ocupa de administrarea emisiunii.
Romania nu a mai iesit pe piata externa de capital de patru ani.
Analistii sunt pesimisti in privinta pretului, tinand cont de inrautatirea perceptiei de risc fata de Romania, considerand ca nivelul cuponului ar fi de peste 5%.
Evident, BNR nu se bucura la gandul ca peste 500 mil. euro vor ajunge pe piata marind presiunile de apreciere a leului.

Pleaca Vladescu?
Revin discutiile privind retragerea lui Sebastian Vladescu din functia de secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor: ministrul urmeaza sa fie eliberat din functie in curand, insa va ramane presedintele Comisiei de privatizare a Daewoo Craiova pana la finalizarea procesului de vanzare catre Ford. Surse guvernamentale afirma ca premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a hotarat sa semneze retragerea lui Vladescu, in conditiile in care acesta isi exprimase de mai multa vreme intentia de a reveni in mediul privat, considerand ca si-a indeplinit misiunea in administratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO