Bănci și Asigurări

60 de milioane de euro, costul rambursării comisioanelor de risc către clienţii Volksbank. 100 mil. euro - rambursările obţinute în instanţă

Prin rambursarea comisioanelor de risc către clienţi, Banca Transilvania vrea să facă pace cu clienţii Volksbank

Prin rambursarea comisioanelor de risc către clienţi, Banca Transilvania vrea să facă pace cu clienţii Volksbank

Autor: Liviu Popescu

19.08.2015, 00:00 1854

Costurile pe care Volksbank le va suporta pentru rambursarea comisioanelor de risc către clienţii persoane fizice s-ar putea ridica la 60 de milioane de euro, potrivit unor surse din piaţă. Alte 100 de milioane de euro sunt returnări în contul litigiilor, conform aceloraşi surse.

Banca Transilvania, care a cumpărat Volksbank România în decembrie, a anunţat marţi că va diminua datoria totală aferentă creditelor curente ale clienţilor persoane fizice ale Volksbank, indiferent de moneda împrumutului, prin restituirea sumelor achitate în contul comisioanelor de risc, de administrare sau de rezervă minimă obligatorie, operaţiunea realizându-se automat până la 30 septembrie.

Banca Transilvania menţionează că măsura nu se aplică împrumuturilor pentru care clienţii au obţinut deja restituirea integrală a sumelor achitate de aceştia cu titlu de comision de risc sau de administrare sau de rezervă minimă obligatorie.

Volksbank deţine un sfert din creditele în franci, iar Banca Transilvania a anunţat la începutul lunii aprilie că va acorda un discount de 22,5% din sold clienţilor care acceptă conversia împrumutului în lei sau în euro.

La aceasta se va adăuga o reducere suplimentară echivalentă cu valoarea comisionului de risc achitat de clienţi până acum, astfel că discountul ar putea ajunge în cazul anumitor clienţi chiar şi la 30%. Liviu Popescu