• Leu / EUR4.7834
  • Leu / GBP5.7074
  • Leu / USD4.4307
Bănci și Asigurări

A doua bancă lovită de GDPR: Amendă de 150.000 de euro pentru Raiffeisen. UPDATE. Reacţia băncii: Este un caz descoperit, documentat şi raportat de către specialiştii băncii

Autor: Teona Tomoiaga

09.10.2019, 15:26 6764

UPDATE. Raiffeisen Bank răspunde la subiectul amenzii acordate de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi spune că este un caz descoperit, documentat şi raportat către Autoritate de către specialiştii băncii. 

„Este un caz descoperit, documentat şi raportat Autorităţii de către specialiştii băncii, conform reglementărilor legale. Este un incident operaţional general de către 2 foşti angajaţi, iar banca a luat măsurile cuvenite”, transmit reprezentanţii Raiffeisen Bank.

ANSPDCP a amendat Raiffeisen Bank cu 150.000 euro pentru că doi angajaţi ai băncii au utilizat date transmise de către personalul Vreau Credit prin intermediul aplicaţiei mobile WhatsApp la simulări de prescoring, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Conform Autoritatăţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, încălcarea securităţii a constat în faptul că doi angajaţi ai Raiffeisen Bank S.A., utilizând datele din documentele de identitate ale unor persoane fizice, transmise de către angajaţi ai societăţii Vreau Credit S.R.L. prin intermediul aplicaţiei mobile WhatsApp, au efectuat interogări ale sistemului Biroului de Credit pentru a obţine datele necesare în vederea determinării eligibilităţii la creditare a respectivelor persoane fizice, prin simulări de prescoring. În acest sens, au fost efectuate 1194 simulări, cu privire la 1177 persoane fizice.

"Autoritatea Naţională de Supraveghere a finalizat în data de 01 octombrie 2019 două investigaţii la operatorii Raiffeisen Bank S.A. şi Vreau Credit S.R.L. constatând următoarele: Raiffeisen Bank S.A. a încălcat prevederile art. 32 alin. (4) coroborat cu art. 32 alin. (1) şi alin. (2) din RGPD, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 150.000 euro; Vreau Credit S.R.L. a încălcat prevederile art. 32 alin. (4) coroborat cu art. 32 alin. (1) şi alin. (2) din RGPD, precum şi ale art. 33 alin. (1) din RGPD, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 20.000 euro", arată comunicatul.

În ceea ce priveşte Raiffeisen Bank SA, ANSPCDCP a demarat o investigaţie, ca urmare a transmiterii de către bancă a unei notificări privind încălcarea securităţii datelor cu caracter personal prin completarea formularului privind încălcarea securităţii conform Regulamentului (UE) 2016/679.

Totodată, pentru 124 de persoane fizice s-a efectuat şi consultarea bazei de date a ANAF.

Instituţia menţionează că simulările de prescoring menţionate anterior au fost efectuate prin intermediul aplicaţiei informatice utilizate de Raiffeisen Bank S.A. în activitatea de creditare, iar decizia negativă de creditare a fost comunicată de către angajaţii Raiffeisen Bank S.A. către angajaţii Vreau Credit S.R.L., cu încălcarea procedurilor interne.

ANSPDCP precizează că sancţiunea a fost aplicată operatorului ca urmare a faptului că acesta nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că orice persoană fizică care acţionează sub autoritatea acestuia şi care are acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea sa, cu excepţia cazului în care această obligaţie îi revine în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern.

“De asemenea, operatorul nu a implementat măsuri tehnice şi organizatorice adecvate în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător şi nu a evaluat riscurile pe care le prezintă prelucrarea. Această situaţie a condus la accesul neautorizat la datele cu caracter personal prelucrate prin aplicaţia informatică utilizată de Raiffeisen Bank S.A. în activitatea de creditare şi la divulgarea neautorizată a datelor cu caracter personal de către angajaţi ai băncii”, se mai notează în comunicat.

În ceea ce priveşte operatorul Vreau Credit S.R.L., acesta a fost sancţionat, de asemenea, pentru încălcarea securităţii datelor, dar şi pentru faptul că până la finalizarea investigaţiei nu a notificat autorităţii de supraveghere încălcarea securităţii datelor cu caracter personal, fără întârzieri nejustificate, deşi constatase producerea acestui incident de securitate încă din luna decembrie 2018, ceea ce a condus la încălcarea confidenţialităţii datelor cu caracter personal ale clienţilor proprii (persoanele vizate) şi la prelucrarea neautorizată/ilegală a datelor cu caracter personal ale acestora, precizează sursa citată.

 
 
 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7834
Diferență: 0,0942
Ieri: 4.7789
Azi: 4.4307
Diferență: 0,1492
Ieri: 4.4241
Azi: 5.7074
Diferență: -0,6476
Ieri: 5.7446
Azi: 4.5078
Diferență: 0,2134
Ieri: 4.4982