Bănci și Asigurări

A doua cea mai mare amendă din istoria Consiliului Concurenţei merge în asigurări: 53 de milioane de euro

A doua cea mai mare amendă din istoria Consiliului...

Autor: Anelis Baciu

05.12.2018, 00:07 2639

Piaţa asigurărilor a încasat ieri o lovitură dură după ce Consiliul Concurenţei a anunţat verdictul în cazul investigaţiei demarate în 2015 - o amendă de 53 milioane de euro încasată de nouă companii, dar şi de UNSAR -asociaţia profesională de profil. Asigurătorii şi UNSAR au fost găsiţi vinovaţi de înţelegeri şi schimb de informaţii care au avut drept scop majorarea tarifelor la RCA.

„În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz -Ţiriac, Asirom, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig şi Uniqa Asigurări au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA“, a motivat amenda Consiliul Concurenţei.

Sancţiunea aplicată de Consiliul Concurenţei în pia­ţa de asigurări este cea mai mare din acest an şi a doua cea mai mare din istoria autorităţii, după cea din piaţa carburanţilor aplicată în 2012 în valoare de circa 200 mil. euro. Amenda aplică în piaţa de asigurări reprezintă circa 3% din încasările anuale ale întregii pieţe.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost simplificată de faptul că unul din asigurătorii implicaţi -Euroins- a recunoscut în integralitate schimbul de informaţii şi a furnizat o serie de documente şi informaţii care au avut o „contribuţie semnificativă la probarea acesteiaî. Drept răsplată, Euroins a primit o amendă semnificativ mai mică - aproximativ 6,3 mil. lei.  Cea mai mare amendă, de 40 mil. lei, a primit-o Allianz-Ţiriac. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO