• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Bănci și Asigurări

A început lupta pentru noua conducere a BNR, care va fi numită în octombrie

A început lupta pentru noua conducere a BNR, care va fi numită în octombrie

Autor: Cristian Hostiuc, Razvan Voican

7 ian 2014 10960

Înainte de alegerile pentru funcţia de preşedinte al României din decembrie, liderii partidelor politice şi personajele influente din jurul lor, atât politice, cât şi din lumea financiară, a serviciilor secrete şi a afacerilor, sunt chemaţi în octombrie să aleagă noul consiliul de administraţie al BNR, al cărui mandat de cinci ani ajunge la final.

Tatonările şi lobby-ul politic pentru aceste poziţii au început de acum un an. În joc sunt nouă scaune din celebra sală de consiliu de la BNR, care este conservată şi arată ca acum un secol. Masa şi scaunele de consiliu din piele de Cordoba au trecut testul timpului, iar pentru cine se aşază acolo este cea mai mare realizare profesională.

Acesta ar fi al cincilea con­siliu de administraţie al BNR de după Revoluţie. Liderii politici trebuie să negocieze şi să spună parlamentarilor din comisiile de buget-finanţe care trebuie să voteze formal numele celor nouă membri pe care îi susţin pentru BNR – patru executivi şi cinci membri simpli.

Din nouă poziţii, două sunt ca şi adjudecate dacă şi candidaţii le vor – Mugur Isărescu pentru poziţia de guvernator şi Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator.


Recomandări ZF

Cât primiţi înapoi peste UN AN dacă depuneţi ASTĂZI 100 de milioane de LEI VECHI la bancă 

O bancă de top din România vinde 1.150 de APARTAMENTE şi 870 de CASE de la clienţi care nu-şi mai pot plăti RATELE. Ce PREŢURI cere

"BNR va lua chiar de la începutul lui 2014 o decizie foarte bună pentru economie. Problema e că vine cu 5 ani prea târziu"


 

Noii lideri politici Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL), Vasile Blaga (PDL) şi Kelemn Hunor (UDMR) l-ar vota pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator ca să le ţină stabilitatea macroeconomică şi să nu intre în arena politică.

Mai mult, dacă s-ar pune problema unui nou guvernator, nu s-ar putea realiza un consens politic atât de simplu. De altfel, nici Isărescu nu s-a îngrijit de-a lungul anilor să pregătească un urmaş care să aibă capacitatea de negociere politică şi o expunere internă şi internaţională aproape de nivelul lui. Fiecare din cei care au cochetat cu ideea de a ataca poziţia lui Isărescu de guvernator atât din interiorul Băncii Naţionale, cât şi din afară au expunere pe câte un domeniu, dar nu reuşesc să aibă influenţă peste tot.

Lui Isărescu i-au trebuit două decenii să învingă inflaţia – stabilitatea preţurilor şi cea financiară fiind principalele obiective scrise în statutul BNR. Inflaţia a fost „răpusă“ (în octombrie şi noiembrie 2013 am avut chiar deflaţie) cu ajutorul cursului de schimb, banca centrală având un regim de control al ratei de schimb, şi al unei politici monetare strânse, conservatoare care a avut ca efect dobânzi mari la lei şi forţarea companiilor şi a populaţiei să ia credite în valută, unde costul era mai redus. Dar acest lucru a adus peste noapte o îndatorare şi o expunere pe euro excesive, în special ale sectorului privat - bănci, companii şi populaţie - pentru a cărui salvare de la faliment în eventualitatea prăbuşirii cursului România prin guvernul Boc a fost nevoită să ia 20 mld. euro de la FMI.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744