Bănci și Asigurări

ABN amana pentru noiembrie transformarea in sucursala

13.03.2008, 21:16 20

ANB Amro Romania a amanat pana la 1 noiembrie transformarea din companie locala in sucursala a bancii-mama din Olanda, in conditiile in care reglementarile europene privind tranzactiile transfrontaliere nu au fost inca preluate in legislatia nationala.
ABN Amro notificase BNR inca din toamna trecuta privind intentia de schimbare a statutului din banca - persoana juridica romana in sucursala si fusese inregistrata ca atare de autoritatea centrala incepand cu 31 decembrie. Ulterior, termenul a fost amanat pentru 1 noiembrie 2008.
"Nici Parlamentul roman, nici cel olandez nu au transpus in legislatia nationala reglementarile europene. In aceste conditii am preferat sa amanam transformarea, pentru ca nu ar fi fost eficienta din punct de vedere fiscal", a explicat pentru ZF Peter Weiss, directorul general al ABN Amro Romania.
In toamna trecuta, gigantul olandez ABN Amro a fost preluat de un consortiu format din Royal Bank of Scotland (RBS), belgienii de la Fortis si spaniolii de la Santander. Potrivit planurilor, filiala locala va fi preluata de RBS, care va ingloba de altfel toate operatiunile de pe pietele emergente ale olandezilor, alaturi de alte linii de business.
"Avem contacte tot mai frecvente cu actionarii nostri, dar in viitorul apropiat nu vor fi operate schimbari semnificative in cadrul bancii", a aratat Weiss. Banca centrala a Olandei a dat recent avizul de neinterventie pentru preluarea ABN de catre consortiu, acesta fiind un pas esential in cadrul procesului. Weiss spune ca planul de integrare a operatiunilor locale in cadrul RBS nu a fost inca stabilit.
ABN Amro nu publica detaliat date privind activitatile pe pietele unde este prezenta. Weiss afirma insa ca banca a crescut mai repede decat piata pe segmentele pe care se concentreaza. "Pe trezorerie si piete de capital avem o pozitie foarte puternica." Pe piata de retail, unde tinteste clientii cu credite de mare valoare garantate cu ipoteca si carduri de credit premium, Weiss spune ca simte de asemenea o dinamica mai buna decat a pietei. "Pe zona firmelor mici si medii am crescut mai incet decat piata, pentru ca am fost mai conservatori. S-a dovedit insa o politica buna, avand in vedere deteriorarea recenta a indicatorilor din sistem, dupa ce multe firme au avut probleme cu rambursarea creditelor din cauza cresterii puternice a cursului. Noi nu am vazut o crestere a delicventei."
ABN a lansat ieri o platforma de online-banking pentru companiile de talie medie. Noua platforma integreaza majoritatea serviciilor oferite de banca - plati, managementul creantelor, schimburi valutare si finantari comerciale. Romania este prima piata pe care ABN lanseaza aceasta platforma. "Pentru inceput vom oferi acest serviciu clientilor existenti, urmand ca in a doua etapa sa incercam sa atragem clienti noi", a spus Marco Bosma, seful Diviziei de Business Banking Europe in ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO