Bănci și Asigurări

Accidentele auto i-au costat pe asiguratori peste un miliard de euro

Accidentele auto i-au costat pe asiguratori peste un miliard de euro
01.04.2010, 23:12 20

Asiguratorii au platit anul trecut peste un miliard de europentru accidente auto, cresterea despagubirilor fiind de douacifre, in conditiile in care primele incasate din polite de tipCasco si RCA (raspundere civila auto) au stagnat.
Astfel, despagubirile totale platite de companiile de asiguraripentru polite Casco si RCA s-au ridicat la 4,48 mld. lei (1,06 mld.euro), in crestere cu 21% fata de 2008, potrivit datelor Comisieide Supraveghere a Asigurarilor. Calculata in euro, crestereadespagubirilor a fost de 5%.
Mai mult de jumatate din aceasta suma merge in industria pieselorde schimb, iar o treime la service-urile auto, pentrumanopera.
De mai multi ani deja despagubirile pentru accidente auto crescmult mai repede decat subscrierile din aceste polite, facandaceasta linie de business neprofitabila. Din acest motiv, infiecare an actionarii asiguratorilor sunt nevoiti sa injecteze zecide milioane de euro in companiile lor. "Este o tendintaingrijoratoare, pentru ca daca daunele cresc, iar primele subscrisestau pe loc, ajungem intr-o situatie financiara proasta. Este osituatie dramatica , de ani de zile actionarii pompeaza bani intr-oindustrie neprofitabila", afirma Radu Mustatea, directorul generalal Astra, unul dintre cei mai mari asiguratori din piata, controlatde omul de afaceri Dan Adamescu (70% din actiuni) si de grupulaustriac Uniqa (27%).
Asiguratorii au subscris anul trecut prime din asigurari auto de5,56 mld. lei (1,3 mld. euro), in crestere cu numai 3% fata de anulanterior. Din asigurari Casco subscrierile au fost de peste
3,32 mld. lei, in scadere cu pe 6%. Pe asigurari RCA, in schimb,subscrierile au urcat cu 21%, la 2,2 mld. lei.
"Pentru a echilibra daunele in crestere cu primele este nevoie catarifele politelor sa fie majorate la niveluri reale. De asemenea,asiguratorii au inceput deja sa ia masuri pentru un control maistrict al daunelor", mai spune Mustatea. Printre aceste masuri senumara introducerea de fransize (partea din paguba platita deasigurat) pentru polite Casco, in general de 100 de euro peeveniment. Pe de alta parte, pretul pentru Casco si RCA creste infiecare an cu cel putin
10-15%.
De asemenea, asiguratorii au inceput sa semneze contracte cuatelierele de reparatie, prin care stabilesc un anumit pret al oreide manopera, dar si un adaos comercial minim pentru piesele deschimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO