Bănci și Asigurări

Achiziţia Alpha Bank România de către UniCredit Bank are undă verde de la Comisia Europeană

Achiziţia Alpha Bank România de către UniCredit Bank...

Autor: Claudia Medrega

12.06.2024, 16:02 747

Comisia Europeană (CE) a transmis că a aprobat achiziţia Alpha Bank România de către UniCredit S.p.A. din Italia, pe baza Regulamentului Uniunii Europene (UE) privind fuziunile. 

„Comisia a concluzionat că tranzacţia notificată nu ar ridica probleme legate de concurenţă, având în vedere poziţiile limitate pe piaţă ale societăţilor rezultate din tranzacţia propusă. Tranzacţia notificată a fost examinată în cadrul procedurii simplificate de evaluare a fuziunilor“, a transmis CE. 

Tranzacţia se referă, în principal, la diverse servicii bancare şi financiare din România, cum ar fi servicii bancare de retail şi corporate, servicii de piaţă financiară şi alte servicii financiare. 

Noua bancă rezultată din fuziunea UniCredit Bank România cu Alpha Bank România va fi a treia bancă ca mărime de pe piaţa românească, cu o cotă de piaţă combinată de 12% după active, potrivit UniCredit. Iar tranzacţia va fi finalizată cel mai probabil în 2024, după parcurgerea procesului de due diligence, obţinerea aprobărilor statutare şi a celor din partea tuturor autorităţilor de reglementare implicate.

Grupul elen Alpha Services and Holdings, care deţine Alpha Bank, şi grupul italian UniCredit au agreat în toamna anului trecut principalele condiţii financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank România şi Alpha Bank Romania, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internaţional. Astfel, grecii de la Alpha Holdings vor deţine 9,9% din capitalul social al entităţii nou create pe piaţa românească în urma fuziunii şi va primi şi o contravaloare în numerar de 300 mil. euro, componenta de numerar rămânând supusă ajustărilor post - due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.