Bănci și Asigurări

Acţionarii Allianz-Ţiriac au încasat dividende de 18 milioane de lei din profitul de anul trecut

Acţionarii Allianz-Ţiriac au încasat dividende de 18...

Autor: Adrian Dumitrache

30.05.2014, 00:04 365

Acţionarii subsidiarei locale a grupului german Allianz sunt Allianz New Europe Holding (Austria) - 52,1645%, Vesano Trading Limited - 44,4775%, Cristian Constantinescu - 2,7324%, Gavril Mureşan - 0,3243% şi Ileana Cucoş - 0,31273%, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Cristian Constantinescu a condus asigurătorul român în perioada 2000-2010.

Ultima distribuire de dividende a fost realizată în anul 2006, când acţionarii asigurătorului au încasat echivalentul a 3,5 milioane de euro, suma reprezentand 35% din profitul net realizat de companie în anul 2005.

"Decizia de distribuire de dividende este una logică, în contextul consistenţei rezultatelor financiare înregistrate de Allianz-Ţiriac în ultimii ani. Ea vine după o perioadă de consolidare a capitalurilor companiei, în cadrul căreia sumele reprezentând profituri realizate au constituit principala sursa de susţinere a planurilor de dezvoltare ale Allianz-Ţiriac", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Allianz-Tiriac, Remi Vrignaud.

În perioada 2007-2013, suma profiturilor nete înregistrate de Allianz-Ţiriac s-a situat la 197,67 milioane de lei, iar pierderile au cumulat 61,64 milioane de lei, din care 42,74 milioane de lei în 2012.

"Distribuirea de dividende către acţionari nu a influenţat decât marginal poziţia financiară a societăţii. Această abordare are chiar o componentă de creştere a eficienţei utilizării capitalurilor. După ani buni de consolidare a capitalurilor şi alocare a resurselor pentru dezvoltarea activităţilor, inclusiv pe segmentul pensiilor administrate privat, am ajuns la stadiul în care continuarea reţinerii în integralitatea sa a profitului în conturile companiei nu s-ar justifica. În ceea ce priveşte destinaţia viitoarelor profituri eventual realizate de companie, deciziile vor depinde în mare măsură de dinamica afacerilor", a afirmat Vrignaud.

Potrivit datelor companiei, în intervalul 2004-2013, capitalurile proprii ale societăţii s-au multiplicat de aproape şase ori, de la 111 milioane de lei la 624 milioane de lei. Astfel, principalii indicatori de siguranţă financiară se situează la niveluri care depăşesc semnificativ valorile minime impuse de legislaţia în vigoare.

La finele anului trecut, Allianz-Ţiriac avea o rată de solvabilitate de 377% aferentă activitaţilor de asigurari generale, respectiv de 398% pentru activităţile de asigurări de viaţă.

"Nivelul minim al acestei rate, conform normelor legale, este de 100%. Altfel spus, compania avea, la sfârşitul anului trecut, capitaluri suplimentare de circa 100 milioane de euro, faţă de nivelul minim necesar impus de legislaţia locală", a mai spus şeful asigurătorului.

Anul trecut, subscrierile Allianz-Ţiriac au crecut cu 2%, la 926,5 milioane de lei.

La nivelul anului 2012, compania s-a plasat pe locul trei în topul asigurătorilor locali în funcţie de nivelul primelor subscrise pe asigurări generale şi de viaţă, după Astra şi Omniasig.

În 2013, Allianz-Ţiriac a devansat Omniasig în privinţa subscrierilor. Cifrele privind Astra nu au fost comunicate, societatea fiind în administrare specială în urma unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară din luna februarie a acestui an.

Anul trecut, piaţa asigurărilor a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult faţă de 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO