Bănci și Asigurări

Acţionarii BCR au decis să acopere pierderea de 511 mil. lei din profitul aşteptat în 2012

Acţionarii BCR au decis să acopere pierderea de 511 mil. lei din profitul aşteptat în 2012

Autor: Razvan Voican

24.04.2012, 19:15 1231

Profitul proiectat de BCR pentru anul acesta va fi folosit ca primă sursă pentru acoperirea pierderii contabile de 511 mil. lei pe care cea mai mare bancă locală a înregistrat-o în 2011, conform deciziei Adunării Generale a Acţionarilor.

Potrivit proiectului de buget discutat la începutul acestui an, BCR se aşteaptă în 2012 la un profit net de 422 mil. lei după standardele internaţionale de raportare (exclusiv banca). În condiţiile în care profitul pe 2012 s-ar putea dovedi insuficient, acţionarii băncii au hotărât să fie folosite ca resurse suplimentare de acoperire a pierderii profitul reportat din anii precedenţi şi rezervele aflate în sold la 31 decembrie 2012 şi care pot fi folosite în acest scop conform legislaţiei.

BCR a încheiat anul trecut cu una dintre cele mai mari pierderi de pe piaţă conform rezultatului calculat după standardele româneşti de contabilitate, cauza principală fiind creşterea pierderilor din credite neperformante.

Echipa de management care a condus BCR în 2011 - Dominic Bruynseels, Wolfgang Schoiswohl, Oana Petrescu, Helmuth Hintringer, Michael Beitz - a fost descărcată de gestiune de către AGA. Bruynseels, care a deţinut funcţia de CEO în ultimii patru ani, a părăsit banca, rolul de CEO interimar fiind preluat de vicepreşedintele pe financiar Helmuth Hintringer.

În prezent Erste Group controlează peste 92% din BCR. Negocierile cu SIF Oltenia, care deţine 6,58% din acţiuni, nu au condus până acum la un rezultat. Andreas Treichl, şeful Erste, a refuzat recent să indice un orizont de timp în care estimează că va reuşi să preia şi acest pachet.

De asemenea, austriecii au prelungit până pe 25 mai oferta prin care încearcă să convingă toţi acţionarii persoane fizice ai BCR să le cedeze participaţiile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO