Bănci și Asigurări

Acţionarii şi furnizorii creditează companiile în locul bancherilor. Băncile au ajuns să reprezinte doar 8% din pasivul companiilor non-financiare

Acţionarii şi furnizorii creditează companiile în...

Autor: Claudia Medrega

16.10.2019, 14:25 438

♦ Creditele interne de la bănci şi IFN-uri reprezintă doar 8% din datoriile companiilor (127 mld. lei), în timp ce datoriile comerciale au o pondere de 18% (292 mld. lei), iar cele de la acţionari de 12% (196 mld. lei).

Ponderea creditelor luate de companii de la băncile de pe piaţa locală reprezintă aproximativ 8% din bilanţul lor, mai puţin decât împrumuturile de la acţionari sau creditele comerciale. Capitalurile proprii ale firmelor au cea mai mare pondere în pasiv, de peste 30%, potrivit datelor prezentate recent de Eugen Rădulescu, directorul direcţiei Stabilitate Financiară din BNR.

Companiile preferă în special creditul comercial pe seama furnizorilor, care are o pondere mai mult decât dublă faţă de împrumuturile bancare, de circa 18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO