Bănci și Asigurări

Acţionarii străini ai băncilor reacţionează la taxa pe active: Guvernul îndeamnă la reducerea activelor băncilor în România

Acţionarii străini ai băncilor reacţionează la taxa...

Autor: Cristian Hostiuc

17.01.2019, 00:07 2204

Acţionarii străini ai băncilor mari din România - Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank - spun că prin intro­du­cerea taxei bancare Guvernul le transmite mesajul că nu sunt bine-veniţi şi îi îndeamnă la o reducere a activelor din România.

Băncile austriece Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank, care controlează peste o treime din activele bancare din Ro­mâ­nia, nu vor să plece de pe piaţa românească după intro­ducerea taxei pe activele băncilor, dar toate fac pla­nuri de contracarare a acestei taxe.

Dintre băncile austriece, şeful Raiffeisen a avut cea mai dură poziţie, considerând că prin apariţia acestei taxe Guvernul de la Bucureşti vrea să dea un semnal că nu sunt bine-veniţi şi sunt îndemnaţi să-şi reducă activele. „Ne îndeamnă astfel să ne reducem activele din România“, a menţionat bancherul austriac într-un panel de discuţie la Conferinţa Euromoney de la Viena.

Jozef Sikela, membru în boardul Erste, responsabil pe partea de corporate banking, a declarat la Viena că Erste se va adapta la taxa bancară şi la celelalte măsuri din Ro­mâ­nia, dar va rediscuta alocările de resurse pentru creş­te­re în pieţele unde grupul austriac este prezent. El a men­ţionat că aceste măsuri nu fac altceva decât să slăbeas­că poziţia României din interior.

Întrebat cum comentează taxa bancară din România, Carlo Vivaldi, şeful UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, a comentat destul de sec şi laconic: „Comunitatea financiară nu poate fi fericită“, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO