Bănci și Asigurări

Acţiunile bancare sunt zdruncinate laolaltă după salvarea Credit Suisse de UBS şi autorităţile elveţiene. Ping-pong cu nervii investitorilor. Cum este de investit în aceste zile agitate

Acţiunile bancare sunt zdruncinate laolaltă după...

Autor: Liviu Popescu

21.03.2023, 00:07 4328

Bursa de Valori Bucureşti, pe scădere de până la 1% ieri, în timp ce bursele europene au trecut de la minus la plus „Noi am crescut vineri, acum este normal să ne decorelăm“.

Din Berna în Elveţia, acolo unde după un weekend fre­netic de negocieri me­diate de autorităţile elveţiene de reglementare pentru a-şi pro­teja sistemul bancar şi a încerca să prevină răspândirea unei crize pe pieţele financiare internaţionale, în îndepărtata Chină, apoi la Londra, Paris, Frankfurt şi Bucureşti, iar mai apoi pe Wall Street în SUA, acţiunile bancare sunt zdruncinate laolaltă.

Iar asta pentru că instituţiile de credit, deşi au la dispoziţie lichidităţi de la băncile centrale, trec în prezent printr-o criză de neîncredere şi o fugă a clienţilor din depozite, chiar înspre bitcoin, după ce în SUA o bancă de care nu auzise prea multă lume a colapsat, fiind necesară intervenţia FED, iar în Europa Credit Suisse a fost salvată de UBS printr-o tranzacţie istorică la o treime din preţul de tranzacţionare. 

Doar că printre cei care fug de băncile cu probleme sunt chiar şi alte bănci, ceea ce produce un efect de domino. Cel puţin patru bănci importante, printre care Societe Generale, care controleză BRD în România, şi Deutsche Bank, au impus restricţii asupra tranzacţiilor care implică Credit Suisse sau active legate de banca elveţiană, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Multe bănci au redus din expunere pentru a evita eventuale pierderi, mai ales că prin achiziţia Credit Suisse de către UBS obligaţiuni de 17 mld. dolari au devenit fără nicio valoare.

De aici şi volatilitatea de pe burse, dată ieri de scăderi abrupte la deschidere atunci când investitorii încă digerau salvarea Credit Suisse, şi de trecerea în teritoriu pozitiv în după-amiaza zilei. Acţiunile UBS, care au deschis la minus 14% luni dimineaţă, aveau ieri după-amiază plus 4% întrucât prin această tranzacţie UBS devine un colos bancar cu active de 5.000 de miliarde de dolari. Pe bursele europene, după scăderi de 2-3% la debut, indicii au trecut în teritoriu pozitiv. Însă nu la fel s-a întâmplat şi la Bucureşti, acolo unde BET, care a deschis la minus 0,2%, ajunsese după-amiază la o scădere de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO