Bănci și Asigurări

Acţiunile Băncii Carpatica au încheiat joi pe plus 12,5%, după ce directoratul a cerut acordul acţionarilor pentru o posibilă fuziune

Acţiunile Băncii Carpatica au încheiat joi pe plus...

Autor: Stefan Musgociu

06.03.2014, 18:40 549

Banca Carpatica a transmis cu puţin înaintea orei 16:00 un convocator AGA în care, printre altele, figurează şi solicitarea Directoratului de a primi acordul acţionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni, o decizie finală urmând să fie prezentată ulterior spre aprobare acţionarilor.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la propunerile din convocator până în jurul orei 17:20, însă după acest moment creşterea acţiunilor a accelerat de la aproximativ 3% până la 14%. La finalul şedinţei, acţiunile băncii au fost cotate la 0,0675 lei, cu 12,5% peste ziua anterioară.

Tranzacţiile din ultimele 40 de minute au reprezentat peste 80% din rulajul înregistrat de aceste titluri toată ziua, de aproape 186.000 de lei.

Cotaţiile majorităţii acţiunilor tranzacţionate joi au crescut uşor, însă în cadrul unor operaţiuni cu volume foarte mici. Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,91%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,69% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,31%.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 1,02% şi, respectiv, cu 1,17%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Alro (ALR) au scăzut cu 3,5%, la 1,38 lei, pe un rulaj de aproape 13.000 de lei.

Compania a anunţat miercuri seară că va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi.

"Noua cotă pentru certificate verzi, mai mare cu 17% faţă de estimarea anterioară, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an. Consiliul de Administraţie va pregăti un plan pentru oprirea temporară a unei părţi din operaţiunile companiei, pentru a evalua viabilitatea continuării activităţii", se arată într-un comunicat transmis de producătorul de aluminiu Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Investitorii au tranzacţionat joi acţiuni de 38 milioane lei (8,4 milioane euro), cu 15% sub rulajul de miercuri, de 44,7 milioane lei (9,9 milioane euro). La fel ca în şedinţa precendentă cea mai mare parte a lichidităţii pieţei a fost asigurată de deal-uri.

Aproape 70% din rulajul de joi au reprezentat deal-uri cu acţiunile SIF Oltenia (22 milioane lei), BRD (3,7 milioane lei) şi OMV Petrom (883.000 de lei). Tranzacţiile negociate au fost realizate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri.

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 3,1 milioane lei lei şi, respectiv, de 1,2 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,74%, la 0,82 lei, iar acţiunile OMV Petrom au stagnat la 0,44 lei.

Administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, a anunţat miercuri că se gândeşte să vândă minimum 4% din acţiunile OMV Petrom (SNP), intenţionând să îşi reducă participaţia de la 19% la mai puţin de 15%. Pachetul de 4% din acţiunile OMV Petrom este evaluat la aproape 997 milioane lei (221,6 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă a titlurilor companiei petroliere.

Acţiunile Biofarm (BIO) au scăzut uşor, cu 0,6%, la 0,2982 lei, pe un rulaj de aproape 340.000 de lei. Aceste titluri au urcat, miercuri, cu peste 10%, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) să deruleze o ofertă de preluare a producătorului de medicamente.

Preţul de la finalul şedinţei de joi este cu 2,22% sub cel de 0,305 lei/acţiune, la care SIF Muntenia a cumpărat în luna octombrie aproape 32% din titlurile producătorului de medicamente, pentru 106,7 milioane lei (24 milioane euro), şi la care ar putea fi lansată oferta de preluare.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 1,6 milioane lei, faţă de doar 221.000 de lei în şedinţa precedentă. Mai mult de 70% din lichiditatea de joi a fost asigurată de un deal cu 21,23% din acţiunile Remat Maramureş (1,2 milioane lei)

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au avansat cu cel mult 1,5%, bursa din Ucraina a scăzut cu 0,88%, iar principalii indici ai pieţei de la Moscova, Micex şi RTS, au coborât cu 0,97% şi, respectiv, cu 1,47%.

Pieţele internaţionale au fost afectate luni de tensiunile în creştere din Ucraina, însă temerile investitorilor s-au temperat şi pieţele au urcat marţi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că o intervenţie militară în Ucraina nu este necesară în acest moment, fiind o opţiune rezervată pentru cazuri extreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO