Bănci și Asigurări

Actiunile bancilor, pe val la Bursa

09.08.2005, 19:04 16

Actiunile celor patru banci listate pe piata de capital s-au inscris in ultimele saptamani pe o tendinta de crestere la Bursa de Valori, pe fondul asteptarilor optimiste ale investitorilor legate de rezultatele financiare la jumatatea anului.

Pana acum, doar o banca, Transilvania, a publicat rezultatele financiare pe primele sase luni, acestea indicand o crestere substantiala de profit fata de aceeasi perioada a anului trecut. Actiunile bancii s-au apropiat ieri din nou de pragul de 0,9 lei/actiune, cel mai mare pret inregistrat dupa trecerea datei de referinta pentru ultima majorare de capital. In ultima luna actiunile Transilvania au urcat cu aproape 18%.

Banca a raportat pentru prima jumatate a anului un profit net de aproape 15 milioane de euro, in crestere cu 85% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Actiunile BRD si-au revenit ieri, urcand cu 2,6% dupa corectia pe care au suferit-o in ultimele doua sedinte de tranzactionare. Actiunile BRD au incheiat sedinta de ieri la 11,8 lei/actiune, dupa ce atinsesera la finalul saptamanii trecute un maxim de 12,5 lei/actiune. La finalul sedintei de ieri capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 2,39 miliarde de euro.

Carpatica a incheiat sedinta la 0,52 lei/actiune, pret similar cu cel de la finalul saptamanii trecute. Actiunile bancii au inregistrat in ultima luna o crestere de 18%. Societatea de brokeraj a bancii pe Bursa a fost luna trecuta de altfel prima in topul brokerilor, pe piata circuland informatii conform carora cumpararile de actiuni intermediate de Carpatica Invest au contribuit la ascensiunea actiunilor bancii.

Pe o tendinta ascendenta s-au inscris de cateva zile si actiunile Eurom, singura banca listata pe RASDAQ, dupa ce pe piata au aparut informatii privind apropierea de final a negocierilor dintre actionarul majoritar al bancii, grupul israelian Kolal BV si banca israeliana Leumi Bank privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Eurom a fost cotata ieri la 0,545 lei/actiune, in crestere cu aproape 1% fata de cotatia anterioara. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO