Bănci și Asigurări

Acţiunile celui mai vechi creditor din lume s-au prăbuşit miercuri cu până la 19%

Acţiunile celui mai vechi creditor din lume s-au...

Autor: Ştefan Stan

21.12.2016, 14:53 787

Acţiunile băncii Monte dei Paschi di Siena s-au prăbuşit la debutul şedinţei de tranzacţionare, după avertismentele legate de abilitatea băncii de a-şi achita cheltuielile operaţionale, scrie Business Insider.

Banca a anunţat că va rămâne fără lichiditate în patru luni, faţă de 11 luni cât era estimarea iniţială.  

Acţiunile Monte dei Paschi s-au prăbuşit cu până la 19% în şedinţa de miercuri, dar ulterior au mai crescut până la o scădere de 10%, adică 1,84 euro, ajungând la 16,7 euro/acţiune. Scăderea este cea mai mare din 1999, de când acţiuniele băncii au început să fie tranzacţionate. 

Totuşi, Monte dei Paschi a început să îşi revină în şedinţa de tranzacţionare după ce Italia a aprobat planul de a salva banca şi de a aloca 20 de miliarde de euro pentru sectorul bancar.

Monte dei Paschi di Siena, a treia cea mai mare bancă din Italia, trebuie să strângă capital nou în valoare de cinci miliarde de euro până la finalul lunii. Banca este împovărată de credite neperformante şi este considerată una dintre cele mai slabe dintre băncile importante din Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Italiei Paolo Gentiloni, al cărui guvern funcţionează doar de o săptămână, este presat de posibilitatea ca investitorii privaţi să sufere pierderi în urma reglementărilor de bailout ale Uniunii Europene. Acesta a descris mişcarea ca o „măsură de precauţie”. „Credem că este datoria noastră să luăm această măsură pentru a proteja economiile populaţiei. Sper ca toate mişcările politice din parlament să împărtăşească această responsabilitate”, a explicat premierul.

Ministerul Economiei din Italia, Pier Carlo Padoan, a evidenţiat că fondurile vor fi folosite pentru a asigura lichidităţile necesare sistemului bancar şi pentru a ajuta alte bănci aflate în dificultate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO