Bănci și Asigurări

Activele Raiffeisen Bank urca incet la 5,8 mld. euro

08.08.2008, 19:57 24

Raiffeisen Bank, al treilea jucator de pe piata, a incheiat primul semestru cu active de 5,8 miliarde de euro, in crestere cu 3,6% fata nivelul de la sfarsitul lui 2007, conform datelor publicate de banca-mama, Raiffeisen International.
Filiala locala a inregistrat cea mai lenta viteza de majorare a activelor din grup, fata de 22% in Cehia sau 18,2% in Polonia. Fata de acum un an, activele raportate la Viena au urcat cu 17,5%. Banca a continuat extinderea rapida a retelei teritoriale inceputa in a doua jumatate a lui 2007, ajungand la 472 si recuperand din decalajul acumulat fata de mai multi competitori. Intr-un an, Raiffeisen a deschis 135 de unitati, iar in luna iulie a depasit pragul de 500 de unitati.
Odata cu numarul de sucursale a crescut si numarul angajatilor, care a ajuns la 6.608, cu 1.463 mai multi decat in urma cu un an, echipe mai mari avand doar filialele din Rusia si Ucraina. Raportul Raiffeisen International pe trimestrul II mentioneaza filialele din Serbia si Romania cu cele mai mari cresteri ale veniturilor nete din comisioane.
De asemenea, integrarea contabila in grup a Raiffeisen Capital & Investment Romania - specializata in investment banking, a avut o contributie de 4 mil. euro la profitul operational al Raiffeisen International pe primul semestru.
Profitul net consolidat al grupului a urcat cu 41%, pana la 566 de milioane de euro. Profitul brut a inregistrat o crestere de 39%, pana la 843 de milioane de euro.
Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, a caracterizat rezultatele ca fiind "un semn robust al fortei modelului nostru de business in ciuda turbulentelor de pe pietele globale de credit si de capital".
"Rezultatul pe primul semestru demonstreaza faptul ca avem sub control efectele indirecte ale crizei globale a pietelor financiare asupra businessului nostru. Ne mentinem tintele", a spus Stepic. Cresterea puternica a profitului consolidat comparativ cu primul semestru al anului trecut se bazeaza in primul rand pe profitul din activitatile operationale.
"Europa Centrala si de Est inregistreaza in continuare rate de crestere economica de doua, pana la trei ori mai mari decat cele din zona euro. Aceasta si dezvoltarea activitatilor noastre operationale, dublate de cresterea continua a bazei noastre de clienti cu aproape 700.000 de clienti in primele sase luni ale acestui an imi intaresc convingerea ca vom putea mentine actuala tendinta de crestere sustinuta", a declarat Stepic. Numarul mediu al angajatilor a avansat cu 6.333 de persoane, sau 12% fata de primul semestru al anului trecut. Cu un plus de 3.320 angajati, Europa de Sud-Est a consemnat cea mai insemnata crestere a numarului de angajati.
Numarul de unitati a atins 3.077 la sfarsitul lunii iunie 2008, 62 de noi unitati fiind deschise in primul semestru. Noile unitati au fost deschise in principal in Europa de Sud-Est (75).
Cu un profit consolidat de 311 milioane de euro pe cel de-al doilea trimestru al acestui an, in crestere cu 49% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Raiffeisen International a inregistrat cel mai bun rezultat trimestrial din istoria sa. Cresterea s-a bazat pe accelerarea creditarii in Europa de Est.
Veniturile nete din dobanzi au avansat cu 39% in primul semestru fata de perioada similara a anului trecut.
Tinta Raiffeisen International privitoare la profitul consolidat pe intregul an 2008 vizeaza aproximativ un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO