Bănci și Asigurări

Adamescu a plătit Uniqa 25 mil. euro pentru 27% din Astra

Adamescu a plătit Uniqa 25 mil. euro pentru 27% din Astra

Dan Adamescu

Autor: Ciprian Botea

23.06.2011, 00:07 574

Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat cu 106 milioane lei(circa 25 mil. euro) pachetul de acţiuni de 27% deţinut de grupulaustriac Uniqa la Astra, cea mai mare companie din piaţa locală aasigurărilor. Adamescu a ajuns să deţină, prin intermediul firmeiNova Group, 99,7% din Astra.

Transferul pachetului de 27% a fost realizat prin intermediulbursei, Astra fiind listată pe piaţa Rasdaq. Astra are ocapitalizare de 471 milioane lei (circa 111 mil. euro) în funcţiede cotaţia acţiunilor pe piaţa principală, dar la preţul la careUniqa a vândut participaţia compania a fost evaluată la numai 393milioane lei (92,5 mil. euro).

Acţiunile fuseseră cumpărate de austrieci în 2005 tot de la DanAdamescu, valoarea tranzacţiei de atunci fiind de 10 mil. euro,Uniqa încasând astfel de 2,5 ori mai mult decât a plătit în urmă cuşase ani.

Planul iniţial era ca Uniqa să devină acţionarul majoritar alAstra, în vara lui 2007 fiind semnat un acord de preluare a încă23% din acţiunile asigurătorului, acord care a picat la scurt timpdeoarece cei doi acţionari nu s-au înţeles la preţ.

"Confirmăm preluarea pachetului de acţiuni de la Uniqa, conformanunţului de anul trecut. Uniqa a ieşit din acţionariatul companieiAstra prin vânzarea pachetului minoritar de 27% din acţiunilefirmei către acţionarul majoritar", au precizat reprezentanţii NovaGroup.

Acordul prin care Adamescu urma să redevină singurul acţionarsemnificativ al Astra a fost a fost parafat în vara trecută, cândcompania a renunţat la folosirea sintagmei "membră a Uniqa Group"în comunicarea cu clienţii şi partenerii. În 2006, Astra îşischimbase denumirea în Astra-Uniqa, iar în noiembrie 2008, după cea fost clar că austriecii nu vor deveni acţionari majoritari,Adamescu şi Uniqa au intrat în dispută pe tema asocierii celor douăbranduri.

Uniqa rămâne astfel pe piaţa locală cu cele două societăţi pecare le deţine integral: Uniqa Asigurări, una dintre primele zececompanii din piaţa asigurărilor generale, şi Uniqa Asigurări deViaţă, un jucător de talie redusă înfiinţat în urmă cu doi ani.Astra a devenit anul trecut cel mai mare asigurător local, cu primebrute subscrise de circa 1,1 miliarde lei, devansând astfelAllianz-Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO