Bănci și Asigurări

Adrian Vasilescu, BNR: De unde a fost „pescuit“ tânărul de 39 de ani Tudor Grosu ce-l va înlocui de la 1 septembrie pe directorul uneia dintre cele mai sofisticate direcţii din BNR

Adrian Vasilescu, BNR: De unde a fost „pescuit“...

Autor: Adrian Vasilescu

11.08.2016, 00:06 10873

Deja i-aţi văzut fotografia în Ziarul Financiar: frunte înaltă, figură luminoasă, privire inteligentă. Tudor Grosu. După ce a absolvit, la ASE Bucureşti, Economia şi Dreptul Afacerilor, a fost câţiva ani jurnalist la Radio România Actualităţi, în redacţia economică. În ’99 a susţinut un concurs la ASE, care l-a propulsat în lumea academică. Lector universitar. A urmat doctoratul la ASE. Până aici nimic deosebit. O carieră de succes, ca atâtea altele.

Marea schimbare a venit în 2004. La Banca Naţională, se întorsese din Statele Unite Cezar Boţel. A plecat acolo în 1995. Câştigase o bursă de studii Fulbright: masterat în modelare şi prognoză macroeconomică, la o mare universitate americană. După absolvirea masteratului, catedra i-a propus să rămână în SUA pentru un program de studii de patru ani, în vederea susţinerii doctoratului. Concomitent, a fost angajat asistent universitar. După susţinerea cu brio a doctoratului, i s-a propus un contract de un an, ca profesor vizitator.

Revenit la BNR, la început de secol, i s-a cerut să pregătească un compartiment de modelare şi prognoză macroeconomică. O premieră în România. Desigur, avea nevoie de o echipă. A pornit s-o construiască de la unu. De la el. După tatonări, discuţii, analize, fără vreo cedare de la maxima exigenţă, a selecţionat trei tineri specialişti ce lucrau deja în BNR. Apoi, au început concursurile. Serie după serie. Mulţi veniţi, puţini aleşi. Au fost concursuri cu câte 20-30 de candidaţi fără nicio alegere. Treptat, s-a închegat un grup, apoi un compartiment şi, în sfârşit, o direcţie. O direcţie atât de performantă încât mai multe bănci centrale din Uniunea Europeană şi-au întins antenele aici. Tentaţia era mare şi n-au fost puţini cei ce au cedat. Echipa s-a reînnoit de trei ori.

Acum, s-a consolidat. Realizările celei mai tinere echipe din BNR au recunoaştere internaţională. Dacă, iniţial, membrii echipei mergeau la conferinţe în capitalele din vestul Europei ca să asculte şi să înveţe, acum merg să susţină lucrări. Un model de echilibru general dinamic, născut aici, se predă acum, într-o variantă simplificată, la cursurile FMI. Iar multe nume din statul de plată al direcţiei - că tot se discută acum atât de mult despre salariile de la BNR - se regăsesc în prestigioase reviste europene de specialitate.

Tudor Grosu a venit cu primul val. În 2004. A fost o speranţă şi e o certitudine. A fost „pescuit“ în mana­gementul echipei - şi cuvântul nu este deloc nepotrivit - din ceea ce se numeşte, la Banca Naţională, Bazinul de Talente. A fost selecţionat repede în acest „lot pentru viitor“, s-a afirmat repede şi a fost numit director adjunct. Acum, când directorul Cezar Boţel a fost desemnat să reprezinte BNR la FMI, Tudor Grosu îi va lua locul.

De câtva timp, vocile care aruncă valuri de acuzaţii împotriva Băncii Naţionale deplâng în spaţiul public golul ce s-ar produce în acest an şi la anul, când mai mulţi directori ies la pensie. Pentru că, spun ei, Banca Naţională nu are cu cine să-i înlocuiască. Ei bine, are cu cine să-i înlocuiască. Bazinul de Talente, chiar dacă nu e invenţia BNR, este o realitate consolidată cu forţe proprii şi potrivit unor idei proprii. Pregătirea viitorilor manageri e un proces fără oprire.

Direcţia de modelare e unicat în România. Dar nu e şi unicat în BNR. În aceeaşi manieră s-au născut direcţiile cu vechime: Supravegherea, Politica Monetară, Operaţiunile de Piaţă, Statistica, Reglementarea, Studiile, Emisiunea. Sunt direcţii ce au pus bazele a ceea ce numim şcoala de la BNR. O şcoală de cercetare, de inovaţie, pentru că în toate aceste direcţii sunt construite nu doar  politica monetară, politica valutară, politica de administrare a rezervelor, reglementarea, supravegherea, ci se şi cercetează. Treptat, acestora li s-au adăugat direcţii noi: Modelarea, Plăţile, Stabilitatea Financiară, Rezoluţia. Toate, şi cele cu vechime, şi cele noi, sunt direcţii cu activităţi-unicat şi cu performanţe unicat, rezultate ale inteligenţei, cunoştinţelor, experienţei mai multor sute de specialişti cu pregătire unicat. Ei sunt în competiţie cu omologii lor din celelalte 27 de bănci centrale din Uniunea Europeană, unde nu sunt deloc puţine creierele furate pe bani mai mulţi, mult mai mulţi de la Banca Naţională a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO