Cele patru bănci locale controlate de grupuri financiare de la Atena sunt reglementate de BNR, care poate acţiona în cazul în care observă interferenţe din partea acţionarilor, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate de stat, ceea ce elimină riscul unui val de panică în rândul deponenţilor, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
“Dincolo de realitatea din Grecia, subliniez că băncile locale sunt româneşti şi au doar capital grecesc. Posesorii acestui capital sunt limitaţi sever de regulile noastre interne. Există un protocol foarte clar, cu reguli foarte precise în caz de interferenţă a acţionarilor. Totul este stabilit în cel mai mic detaliu”, a declarat Vasilescu pentru ZF.
Grecii controlează patru bănci locale – Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească – care deţin împreună 12% din activele de 360 miliarde de lei ale sistemului bancar românesc. Acestea au depozite de la populaţie şi companii de circa 24 mld. lei, adică aproape 10% din totalul depozitelor locale.
“Am văzut în acest an de criză că niciodată nu a existat risc de panică în rândul deponenţilor băncilor cu acţionariat grecesc, iar acestă realitate este datorată faptului că depozitele sunt garantate de către stat şi posibilităţii de manevră pe care o are banca centrală dacă s-ar simiţi interferenţa acţionarilor”, a mai precizat Adrian Vasilescu.
Situaţia din Grecia s-a complicat în condiţiile în care guvernul de la Atena a convocat un referendum duminica viitoare pe tema condiţiilor impuse de creditorii internaţionali pentru prelungirea acordului de asistenţă. Şi aceasta în condiţiile în care marţi ajunge la scadenţă o rată pe care Grecia trebuie să o achite către Fondul Monetar Internaţional.
“Cred că este important să aşteptăm să vedem care va fi rezultatul referendumului de duminica viitoare şi să vedem dacă acest referendum va avea loc. Este foarte probabil ca rezultatul acestui referendum să fie categoric şi anume grecii să spună vrem să rămânem în zona euro. Un asemenea răspuns ar simplifica foarte mult lucrurile”, consideră Adrian Vasilescu.