Bănci și Asigurări

Adrian Vasilescu, BNR: Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii, când apare o cerere mai mare de euro de la populaţie, dar pe măsură ce piaţa caselor de schimb va fi alimentată cu euro, lucrurile se vor calma. Noi nu putem printa euro, aşa că cashul, bancnotele de euro, trebuie aduse din afară, iar transporturile nu se pot face peste noapte

Adrian Vasilescu, BNR: Noi suntem obişnuiţi cu astfel...

Autor: Cristina Bellu

03.03.2022, 12:47 25360

BNR monitorizează situaţia de pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde a apărut o cerere mai mare de euro, ca urmare a conflictului din Ucraina, dar tensiunile se vor calma pe măsură ce piaţa va fi alimentată cu euro cash. 

Adrian Vasilescu, consilier BNR, a menţionat: Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei. 

Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.

Este normal ca oamenii să întrebe în astfel de situaţii ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă. 

Este adevărat că au intervenit situaţii pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel şi cursul. 

Aceeaşi situaţie se regăseşte în toate ţările care au graniţă cu Ucraina, în Ungaria, Polonia. 

Casele de schimb valutar, care sunt în afara băncilor, se aprovizionează cu euro de la populaţie, care e principalul cumpărător, dar şi vânzător de valută.

Acum, populaţia a vândut mai puţină valută, mai ales că a intervenit conflictul din Ucraina. 

În aceste condiţii, casele de schimb trebuie să facă rost de euro, iar principala sursă de aprovizionare sunt băncile, care au euro cash suficient. Dar şi la euro sunt anumite situaţii, pentru că în momentul în care creşte cererea de cash, euro trebuie să vină din afară, de la băncile corespondente ale băncilor din România. 

Sunt curse speciale care vin atunci când este o cerere mai mare de euro cash. Dar aceste curse nu pot să vină peste noapte. Noi monitorizăm cu atenţie situaţia, iar lucrurile se vor calma pe măsură ce aprovizionarea cu euro cash va creşte. 

De la finalul săptămânii trecute, cererea de euro cash a crescut din cauza atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei şi al exodului de ucraineni care fug din calea războiului. În aceste condiţii, cererea de lei şi euro cash a crescut, în special în partea de nord a ţării. Pe fondul acestei crize, populaţia a început să cumpere euro de la casele de schimb valutar, ceea ce a mărit cererea de euro. 

Dacă pe piaţa valutară interbancară, acolo unde BNR a spus că urmăreşte şi vrea stabilitatea cursului leu/euro, e linişte, pe piaţa caselor de schimb cursul a depăşit 5 lei/ euro, cotaţiile curente situându-se între 5,1 lei la cumpărare şi 5,2/5,3 la vânzare. Şi atâta timp cât vânzarea de valută s-a redus, casele de schimb au întâmpinat probleme în a satisface cererea de euro. 

”Este adevărat că acum euro se cumpără mai mult şi se vinde mai puţin, dar lucrurile se vor calma. Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii”, a menţionat Adrian Vasilescu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO