Bănci și Asigurări

Adrian Vasilescu, BNR: Stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară şi rolul lor în societate

Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu

Autor: Adrian Vasilescu

29.01.2023, 11:32 1056

De primii doi ani ai actualului deceniu ne-am despărţit doar calendaristic, pentru că în fapt rămânem legaţi de ei prin problemele nerezolvate ce privesc deficitele, cu deosebire cel bugetar şi cel de cont curent. Şi prin decalajele ce ne mai despart de ţările dezvoltate, în primul rând în planul competitivităţii, deşi au fost marcate multe recuperări în acest domeniu.

În lumea largă, consumatorii „au obosit“, dovadă cererea slabă, iar această realitate întreţine teama că recesiunile pe care multe centre de analiză le tot prezic în cele din urmă chiar  se vor produce. Gaz peste foc a mai turnat şi Larry  Summers, profesor la Harvard, fost secretar al Trezoreriei SUA, care a tot amintit că în istorie au fost foarte puţine cazuri de inflaţii calmate fără preţul unor recesiuni.

Acesta este contextul, intern şi extern, în care la BNR, într-o conferinţă de presă, a fost prezentat şi dezbătut cel de-al treilea Raport asupra stabilităţii financiare din anul 2022.  Un document între multe altele, pentru că producţia de analize economice şi financiare în acest început de an este bogată. A apărut deja un comunicat în care au fost explicate pentru public şi pentru întreaga societate  deciziile de politică monetară din 10 ianuarie, plus minuta dezbaterilor din CA al BNR, urmând ca în februarie să fie analizat public şi cel de-al patrulea Raport asupra inflaţiei din 2022. Desigur, importanţa acestor  analize - apărute în timp ce  România, ca şi  multe alte ţări ale lumii, se confruntă cu  riscuri  şi vulnerabilităţi ale ritmului de creştere  şi ale perspectivelor economiei pe termen mediu, cu  îmbătrânirea populaţiei şi  cu ravagiile inflaţiei globale - depăşeşte cu mult rolul lor de explicare a politicii monetare a BNR. Acestui rol, extrem de important, i se adaugă un altul, acela de contributor la educaţia financiară. Criza pe care o îndurăm acum va trece, aşa cum au trecut si alte crize, dar societatea va trebui să se ferească de a adăuga alţi ani pierduţi în angajarea  unor programe de pregătire a populaţiei, a firmelor din economie şi a autorităţilor pentru o  economie sănătoasă. Deocamdată, pentru multe segmente ale populaţiei, astea sunt utopii! În comunism, ne-am obişnuit să sfidăm cu nonşalanţă legităţile obiective. Deseori procedăm la fel şi acum. Fără să luăm seamă că legile astea, dacă sunt sfidate, se răzbună.

Am văzut câteva rapoarte  ale Comisiei Europene privind  cultura economică în UE. Au făcut rapoarte în acest sens si alte foruri internaţionale. A făcut un raport şi Institutul de Economie Mondială din România, care a realizat o analiză de anvergură. Noi suntem a şasea populaţie între cele 27 de ţări-membre, dar ne plasăm pe ultimele locuri în planul educaţiei financiare. Pe harta Europei,  unde apar locuri  de frunte în educaţia financiară, în dezvoltarea culturii economice, apar şi  locuri de frunte în topul bunăstării. Şi  în cel al dezvoltării durabile. Avem, deci, multe de recuperat şi multe de învăţat. Fără să avansăm pe această cale nu vom avea bunăstarea pe care o merităm dar… nu o avem.

Au fost  introduse, de mai mulţi ani,  cursuri de educaţie financiară, de economie generală şi  de antreprenoriat în licee. Din păcate, manualele sunt scrise parcă pentru roboţi . Nu sunt nici suficienţi profesori specializaţi în economie, aşa că cei în răspunderea cărora intră aceste ore sunt în multe cazuri profesori de matematică, de chimie, de fizică … ceea ce înseamnă că a mai apărut o problemă greu de rezolvat: pregătirea profesorilor. O educaţie financiară în România, ca la carte,  nu se poate face peste noapte.  Asociaţia Română a Băncilor s-a angajat deja într-un astfel de proces. O face cu sprijinul Băncii Naţionale şi al Institutului Bancar Român.

Documentele publicate de Banca Naţională pot fi, în acest proces de accelerare a culturii economice, material bibliografic. Începând cu Raportul asupra stabilităţii financiare, prezentat săptămâna trecută.  În sală era presa. O sinteză a raportului, cu trimiteri la rolul stabilităţii financiare, la relaţia stabilitate a preţurilor - stabilitatea financiară, a făcut-o însuşi guvernatorul BNR. Directorul Direcţiei Stabilitate Financiară  şi adjunctul său au analizat în detaliu raportul şi au răspuns la întrebări, în timp ce pe cele şapte ecrane din sala conferinţei se  derulau grafice explicative. Iar pe site-ul BNR poate fi citit raportul în întregime.

A fost o dezbatere, s-au făcut prognoze, au fost avansate cifre,  idei, a fost subliniat  adevărul că fără stabilitate financiară nu se leagă nimic în economie, nu vin nici investiţii, nici finanţări, nu sunt şanse de creştere sănătoasă şi nu avem cum să ajungem la dezvoltare. În săptămânile următoare, în spaţiul acestei rubrici, voi detalia toate aceste teme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO